Hlavní obsah

Kvůli radarům ve Varnsdorfu obvinili policisté pět lidí

Právo, ape

Kvůli kauze pronájmu radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu začala policie ve středu stíhat pět lidí. Mezi nimi je i starosta města Stanislav Horáček (ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stíhání osob potvrdila Právu mluvčí krajské policie Alena Bartošová. „Zahájili jsme trestní stíhání proti pěti osobám,“ řekla Bartošová. Tři z později pěti obviněných byli zadrženi ve středu ráno, podle Bartošové zadržení trvalo i odpoledne. „Trestní řízení pokračuje, rozhodneme o dalším postupu,“ uvedla mluvčí.

Varnsdorfská radnice oficiálně o zadržení osob nevěděla. „Žádnou zprávu o tom nemáme,“ řekl Právu mluvčí radnice Tomáš Secký. Do práce ale podle informací Práva nedorazil starosta Horáček ani místostarosta Josef Hambálek (ANO).

V městském úřadě, v domě starosty a u majitele soukromé společnosti WST kriminalisté prováděli domovní prohlídku již na začátku října.

Vedení města je kvůli radarům terčem kritiky hlavně ze strany opozice. Už v červnu podali tři opoziční zastupitelé stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Považují smlouvu na měření rychlosti radary se soukromou společností Water Solar technology (WST) za nezákonnou. Částečně argumentují postojem ministerstva vnitra, jemuž se také nelíbí postup radních, kteří uzavřeli smlouvu na provozování radarů s WTS opakovaně.

Tři pokuty za vypsání zakázky

Firma provozující radary dostává od města finanční odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Fakticky je tedy hmotně zainteresována na získání co největšího počtu záznamů o překročení rychlosti. Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti kritizoval v minulosti například také zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, podle něj je protiprávní. Na Varnsdorf podalo kvůli spornému pronájmu radarů žalobu ministerstvo vnitra k ústeckému krajskému soudu.

Policie zadržela starostu Varnsdorfu kvůli radarům

Krimi

Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem. Pokud by prý řidiči dodržovali rychlost, firma by nedostala ani korunu.

Kvůli vypsání zakázky dostal Varnsdorf od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty v celkové výši 950 tisíc korun. Dvě z nich předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Proti třetí pokutě podalo město rozklad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám