Hlavní obsah

ANO dalo Fialovi ultimátum na odvolání Rakušana. Hrozí hlasováním o nedůvěře vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO je připraveno vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud bude premiér Petr Fiala (ODS) nadále držet ve vládě šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Ve Sněmovně to v úterý oznámila šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Rakušan by měl podle ANO skončit mimo jiné kvůli tomu, že má stejný šifrovaný telefon, jaký používali také lidé zapojení do pražské korupční kauzy Dozimetr. Fiala se následně Rakušana zastal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba ANO).

Článek

„Shodli jsme se, že to celé považujeme za naprosto skandální. Je nepřípustné, aby ministrem vnitra byl šéf STAN, ale hlavně samotný Vít Rakušan, který má tolik problémů, které nedokáže vůbec vysvětlit. Premiér Fiala celou situaci dosud bagatelizoval. Pokud bude pan premiér Víta Rakušana stále držet ve funkci, tak do konce příštího týdne sesbíráme podpisy a vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ oznámila v úterý novinářům šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Na tomto postupu se podle ní shodli poslanci opozičního hnutí jednohlasně. „Chci věřit, že Petr Fiala si včas uvědomí, že tato situace je neudržitelná. Doufám, že se i Piráti přestanou bát o své funkce a postaví se tomu čelem,“ dodala Schillerová.

Podle předsedy ANO Andreje Babiše předseda vlády bagatelizuje zjištění serveru iDnes.cz o tom, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Stejný přístroj a software používali obvinění v pražské korupční kauze Dozimetr, která se dotkla i vládního hnutí STAN.

Babiš mluví o mafiánských praktikách

Na tiskové konferenci před začátkem sněmovní schůze Babiš Rakušana označil za součást „organizovaného zločinu“, který „předvádí dlouhodobě mafiánské praktiky“.

„Pro nás je zásadní, aby premiér pochopil, že zásadním nebezpečím pro jeho vládu je pan Rakušan. Chceme ho přesvědčit, že pan Rakušan nemá ve vládě co dělat,“ prohlásil Babiš, který o věci chce s Fialou diskutovat.

Rakušan se brání, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Fiala: Telefon není důvod k odvolání

Premiér Fiala se v reakci na ultimátum ANO v úterý Rakušana zastal. „Vlastnictví šifrovaného telefonu není nelegální ani nemorální a nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády,“ míní Fiala, který zároveň připomněl, že na svržení vlády nemá opozice ve Sněmovně dostatek hlasů.

Rakušan výzvu označil za frašku. „Od počátku se snažil (Andrej Babiš), aby mě spojil s kauzou Dozimetr a zbavil se mě na ministerstvu vnitra. Beru to jako poklonu své práci. Jejím výsledkem je mimo jiné to, že policie pracuje profesionálně a bez politických tlaků, takže ten, kdo je zapojený do Dozimetru, je dnes obviněný. Já ne,“ řekl ČTK Rakušan.

Pokud ANO skutečně ke kroku přistoupí, příliš šancí na úspěch nemá. Vládní koalice má v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů, opozice jich má dohromady 91 (ANO 71 a SPD 20). Kabinet čelil od začátku volebního období snaze o vyslovení nedůvěry dvakrát, v září loňského roku a letos v lednu. Oba pokusy opozice byly neúspěšné.

Odvolat Pospíšila se opozici nepodařilo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám