Hlavní obsah

Odvolat Pospíšila se opozici nepodařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiří Pospíšil (TOP 09) zůstává náměstkem pražského primátora. Opozici se jej ve čtvrtek nepodařilo odvolat, když pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Opozice Pospíšilovi vyčítá vliv na skupinu obviněnou v kauze Dozimetr.

Foto: Petr Janiš, Právo

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Článek

Na návrh předsedy zastupitelů Prahy Sobě Jana Čižinského pak zastupitelé hlasovali také o tom, zda Pospíšilovi důvěřují. Pro hlasoval pouze primátor Bohuslav Svoboda (ODS), většina zastupitelů vůbec nehlasovala.

Pospíšil svou obhajobu staví na tom, že není v kauze „podezřelý, natož obviněný“, tvrdí, že má čisté svědomí. „Nejsme v situaci v minulém roce, kdy zde vypukla tato kauza. Média přinášela různé informace a nebylo zjevné, kdo je kdo. Policie více než 14 měsíců danou kauzu šetří. Má pozice člověka nezúčastněného v této kauze dále zůstává,“ řekl Pospíšil.

Podle Čižinského nejde o Pospíšilovu trestní, ale politickou odpovědnost, na niž před necelým měsícem poukázal Deník N. Z článku podle Čižinského vyplynulo průlomové zjištění, že Pospíšil v roce 2018 organizoval italskou schůzku.

Pražská TOP 09 odmítá výzvu Prahy Sobě rozpustit svou buňku, hájí Pospíšila

Domácí

„Znamená to, že to byl Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval skupinu, která vydírala pražské podnikatele. Zorganizoval schůzku se spolupracovníkem Radovana Krejčíře, s Michalem Redlem. Na schůzce v Itálii se řešilo zajištění politického krytí Jiřímu Fremrovi, Redlovi a jejich lidem. Toto politické krytí mělo být zajištěno na pražském magistrátu z TOP 09 a Petrem Hlubučkem za STAN. Peníze se měly dělit podle dohodnutého klíče,“ popsal Čižinský.

Pospíšil se hájí tím, že v Itálii měl schůzku s politiky STAN a informace, že s nimi „potkal i pana Redla, byly všeobecně známé“. Vadilo mu také, že informace unikly z jeho výpovědi, kterou podal policii loni dobrovolně.

Kvůli stykům odešel Gazdík i Vildumetzová

Podle šéfa klubu ANO Patrika Nachera by se Pospíšilovi mělo měřit stejně jako Janě Mračkové Vildumetzové (ANO), která loni rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny kvůli stykům se Zakaríou Nemrahem obviněným v kauze Dozimetr. Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, podle Nachera se to stalo dlouho před vypuknutím kauzy, nikoli jako v Pospíšilově případě v souvislosti s kauzou. „Proč jste ji vyzývali, aby převzala politickou odpovědnost?“

Pospíšila k rezignaci „na všechny politické funkce“ vyzvala také Hana Třeštíková (Praha sobě). Připomněla odchod bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN), a to kvůli napojení na Michala Redla, označovaného za hlavu skupiny.

Kauza Dozimetr má podle Pospíšila nyní dvě roviny, z nichž jen jedna je policejní a druhá je virtuální, v níž „viníkem je ten, kdo se s někým potkal, s někým jednal“. Přesto Pospíšil v následných komunálních volbách uspěl. „Voliči rozhodli a já jsem v těch volbách dostal vysoký počet preferenčních hlasů,“ řekl.

Soud potvrdil bratrům Nemrahovým z kauzy Dozimetr dohodu o vině a trestu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám