Hlavní obsah

ANO chce obnovit jednání o vládě s ČSSD

Právo, Novinky, nig, rsk
Aktualizováno

Výbor hnutí ANO doporučil svým vyjednavačům, aby se pokusili obnovit jednání o vládní spolupráci s ČSSD. Hnutí se na tom dohodlo ve čtvrtek odpoledne. Jeho šéf Andrej Babiš zůstává kandidátem na premiéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš před jednáním hnutí ANO

Článek

Vicepremiér a místopředseda hnutí Richard Brabec a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek to řekli po více než tříhodinovém jednání. „Je třeba oddělit mediální výkřiky obou stran od skutečného jednání. Velmi brzy osloví pan Babiš pana předsedu Hamáčka (Jan Hamáček, předseda ČSSD - pozn. red.),“ řekl Brabec.

„Za jediného kandidáta na premiéra výbor potvrdil Andreje Babiše,“ řekl Právu Brabec. Totéž potvrdil i olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk. „Pan Babiš má mezi poslanci jednomyslnou podporu. Jiná varianta neexistuje,“ uvedl.

Jednání ČSSD a ANO už probíhala, zkrachovala ale minulý týden. Nyní předseda ČSSD Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že jeho strana je připravena poslechnout si představu ANO.

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola podle ČTK řekl, že předpokládá, že ANO připraví nástin nových podmínek. Teprve pak se strana rozhodne, jestli se vrátí k jednání.

Zimola v neděli řekl, že strana by se k jednáním vrátila pouze v případě, že by v novém kabinetu nebyl šéf ANO Babiš. [celá zpráva]

Hnutí ANO se ve čtvrtek sešlo, aby řešilo, zda novou vládu opře o hlasy SPD Tomia Okamury. Část se ale už před jednáním vyslovila proti tomu. Strana měla řešit i to, zda by Andreje Babiše neměl na postu premiéra vystřídat vicepremiér Richard Brabec. Babiš ale zůstává kandidátem na předsedu vlády.

Okamura na rozhodnutí ANO reagoval slovy, že je to odpovědnost hnutí a soudit jej budou voliči. „ČSSD je ověnčená skandály a nikdy nedodržela sliby,” uvedl pro ČTK. Okamura ve čtvrtek jednal s prezidentem Milošem Zemanem, který podporuje variantu dohody ANO, SPD a KSČM.

Opoziční strany na výsledek čtvrtečního jednání výboru ANO reagují vesměs skepticky. Podle předsedy ODS Petra Fialy obnovení jednání znamená možnost, že Česko bude mít vládu s podporou komunistů. „Je to krok z deště pod okap,” napsal Fiala na Twitteru.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil záměr ANO za „pozitivní krok”.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil očekává, že obě strany se opět budou přetahovat o post ministerstva vnitra.

Faltýnek: Program je hotový

Předseda klubu ANO Faltýnek ke čtvrtečnímu jednání dodal, že výbor vyjednavači seznámili s dosud dosaženou programovou shodou a budou ve Sněmovně hledat další strany, které by projekt podpořily. „Program je de facto hotový,“ konstatoval předseda klubu.

Až po novém kole jednání se soc. dem. se podle Faltýnka opět sejde výbor a zhodnotí situaci. „Platí, že vláda by měla do prázdnin být hotová,“ dodal Faltýnek.

Předchozí jednání ČSSD a ANO skončila minulý týden. Hnutí tvrdí, že sociální demokraté slepě trvali na postu ministra vnitra, zástupci ČSSD sdělili, že ANO nebylo ochotno přistoupit ani na jednu z variant uspořádání, kterou nabízeli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám