Hlavní obsah

Akademický senát fakulty se zastal Ševčíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE) v Praze se zastal děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Podpořilo ho šest senátorů z devíti. Jeho odvolání požaduje rektor VŠE Petr Dvořák i někteří studenti kvůli Ševčíkově účasti na protivládní demonstraci a nevhodnému chování.

Foto: Petr Horník, Právo

Děkan Miroslav Ševčík přichází na jednání akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE o jeho odvolání

Článek

Rektor Dvořák avizoval, že pokud fakultní senát Ševčíka neodvolá, využije svou pravomoc a navrhne jeho odvolání skrze rozhodnutí akademického senátu VŠE. To potvrdil i po rozhodnutí fakultního senátu.

„Z mé strany nejde o žádné omezování akademických svobod či práva na názor. Nikdy jsem mu (Ševčíkovi) nezakazoval, aby své názory na akademické půdě předkládal, přestože mi přijdou kontroverzní. (…) Jako rektor se ale proti tomu, aby bylo poškozováno dobré jméno školy, musím vymezit,“ konstatoval Dvořák.

Rektor dále zdůraznil, že „přes určité snahy celou záležitost politizovat se jedná o vnitřní záležitost školy“, proto poskytne další vyjádření až ve chvíli, kdy nastanou zásadní nové okolnosti.

Plaga: Ševčík v čele fakulty neměl být dávno

Domácí

„Akademický senát Národohospodářské fakulty měl na svědomí, že se docent Ševčík dostal na pozici děkana, a nyní má na svědomí, že dochází k prodlužování této ostudné situace. Věřím, že si nyní celouniverzitní senát uvědomí, co je v sázce, a ukáže, že lidé jako Miroslav Ševčík nemají v těchto veřejných postech co dělat,“ řekl Novinkám v reakci na rozhodnutí fakultního senátu student Jakub Kuneš, který proti Ševčíkovi dlouhodobě vystupuje.

Ševčíkovi je mimo jiné vytýkáno, že se 11. března účastnil akce, při níž se lidé pokusili strhnout z Národního muzea ukrajinskou vlajku a zasáhla proti nim policie. On sám se to pak pokoušel vysvětlit tím, že jen „šel kolem“.

Proti setrvání Ševčíka ve funkci již dříve protestovali i někteří studenti. On sám důvody ke svému konci v čele fakulty nevidí, ačkoliv po výzvě rektora uváděl, že rezignaci zváží. Fakultní senát v minulosti Ševčíka opakovaně podržel. Při nynějším hlasování ho podpořilo šest senátorů, dva byli pro odvolání a jeden se zdržel.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Studentská členka fakultního akademického senátu Petra Hrabová míní, že by Ševčíkův odchod z funkce pomohl situaci ve škole uklidnit. Podle ní děkanova vyjádření či postoje poškozují pověst fakulty. Uvnitř VŠE se pak dostává do izolace, odcházejí z ní experti, řekla po jednání senátorka.

„Perzekuce za jiný názor“

Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček prohlásil, že vedení školy Ševčíka „perzekvuje za jiný názor“. Podle Vondráčka není možné odvolat děkana, aniž by se současně neporušila svoboda slova a shromažďování.

Ševčík teď zmínil, že vyčká, co rektor podnikne. „Rezignovat určitě nebudu,“ zopakoval děkan. Své působení v čele fakulty považuje za úspěšné. Před fakultu ho navíc přišlo podpořit několik desítek lidí, převážně starších. Někteří měli s sebou transparenty, na jednom z nich stálo: Nechte učit Ševčíka. Někteří účastníci mluvili o cenzuře a návratu do 50. let. Na bezpečnost dohlížela policie.

Akademický senát celé VŠE by mohl o návrhu na Ševčíkovo odvolání jednat 24. dubna, uvedla ČTK s odvoláním na Kateřinu Pelouchovou z PR oddělení univerzity.

Ševčík by měl skončit, shodují se studenti

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám