Hlavní obsah

Ševčík by měl skončit, shodují se studenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák, ale i řada studentských senátorů univerzitního akademického senátu by ráda viděla odchod děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka z funkce.

Foto: NF VŠE

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Článek

O Dvořákově návrhu odvolat Ševčíka bude ale teprve jednat fakultní akademický senát. Ten už vydal stanovisko, jímž děkana v setrvání podpořil. Oběžníkem pro něj nedávno v předběžném hlasování bylo šest z devíti senátorů, dva byli proti a jeden se zdržel.

Pokud Dvořák na fakultě dnes 5. dubna neuspěje, má možnost předložit svůj návrh univerzitnímu senátu, kde je zastoupeno všech sedm fakult s 31 senátory, z čehož je 12 studentů a 19 učitelů. Kantoři na otázky Práva neodpověděli, zato z řad studentských senátorů se nesly jasné hlasy.

„Vnímám především dlouhodobé působení děkana Ševčíka, které zahrnuje například i urážení studentů i vládních činitelů,“ napsal Právu studentský místopředseda Senátu Lukáš Hulínský z fakulty financí a účetnictví.

Rektor VŠE: Ševčík čas nedostane. Buď ho odvolá senát, nebo to navrhnu sám

Domácí

„Poškozování jména Vysoké školy ekonomické je podle mého názoru očividné delší dobu a už se projevuje i na vztazích s partnery univerzity. Budu jednoznačně hlasovat pro odvolání a budu argumentovat tak, abych o tom přesvědčil i další senátory,“ dodal Hulínský.

Ševčíkovi připisují kritici účast na nedávném pokusu části demonstrantů strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Ševčík to popírá a tvrdí, že byl přítomen náhodně, když šel pomoci zraněnému.

Výhrady jsou dlouhodobé

Ševčíkovo působení leží v žaludku studentskému senátoru Davidemu Vitalemu. „Již delší dobu rezonují akademickou sférou VŠE jeho neadekvátní výroky vůči studentům, porušování vnitřních kodexů školy a odklon od jednotného vystupování fakult. To a mnohé další stojí za zhoršeným vnímáním fakulty i celé VŠE studenty i veřejností. To mi není lhostejné,“ zdůraznil.

Také student Štěpán Staněk z fakulty informatiky a statistiky má za to, že Ševčík dává všanc renomé školy. „Pro VŠE by podle mého názoru i názoru řady studentů a většiny studentských senátorů akademického senátu VŠE bylo nejlepší, kdyby Miroslav Ševčík z této funkce odstoupil sám. Rozhodně nejde jen o jeho poslední kauzu, ale o dlouhodobý problém,“ uvedl.

Další studentský senátor Petr Šimáček z fakulty managementu připouští, že děkan má právo na názor, byť nepopulární, protože názorová diverzita má být na akademické půdě podporována. „Bohužel jeho vystupování na veřejnosti jakožto soukromé osoby dle mého názoru nelze plně oddělit od jeho funkce a postavení v rámci VŠE, kterou svým jednáním ne zrovna šťastným způsobem reprezentuje,“ napsal Právu.

Návrh na odvolání podpoří student Matěj Pokorný z fakulty podnikohospodářské. „Mrzí mě poslední vyjádření senátu NF VŠE, ale nepřekvapili mě. Problém je to komplexnější a snaha bagatelizovat veškeré jeho jednání a porušování morálně-etických zásad i etického kodexu VŠE je opravdu směšná,“ sdělil.

Z učitelských členů akademického senátu VŠE se ozvala pouze Halka Čapková z fakulty mezinárodních vztahů. „Svou volbu si nechám pro sebe. Vězte však, že budu volit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí tak, abych zachovala dobré jméno VŠE,“ napsala Právu.

Ministr Balaš k děkanu Ševčíkovi: Novela zákona by měla posílit kompetence rektorů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám