Hlavní obsah

AI: S Romy v Česku špatně zachází i policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) ve své letošní výroční zprávě opět kritizuje Česko za špatné zacházení s Romy. Podle zprávy, kterou ve středu AI zveřejnila, se ho vůči Romům dopouštějí i policisté. Případy ale nejsou dostatečně vyšetřeny a potrestány.

Foto: Alena Kiedroňová

K rýžování drobných zlatinek se používá speciální pánev.

Článek

Organizace poukazuje také na to, že mentálně postižení a pacienti v ústavech a léčebnách bývají v síťových postelích.

Romy sužuje vysoká nezaměstnanost a romské děti tvoří nepoměrnou většinu osazenstva zvláštních škol, uvádí AI. I přes "některá pozitivní vládní opatření" jsou Romové vystaveni diskriminaci, konstatuje AI.

Organizace se v dokumentu připojuje ke kritice, které podrobily ČR v lednu a loni v srpnu příslušné komise OSN. Poukázaly na to, že ČR neuspořádala dostatečnou kampaň proti diskriminaci. Nezavedla ani účinné programy na zlepšení životní úrovně, vzdělávání a zdraví romských dětí.

Pro policisty mírné tresty

Pokud jde o vyšetření stížností na to, jak policejní důstojníci v některých případech zacházeli s Romy, nesplňovalo mezinárodní standardy nezávislého a nestranného postupu. I když byli policisté obviněni ze závažných přečinů, následoval jen mírný trest, upřesňuje zpráva.

AI se vrací například k případu Roma Karla Bíllého. Tři policisty, kteří ho zbili, pomočili a rasisticky ho uráželi, chebský soud odsoudil jen k podmíněnému trestu. U dalších dvou rozhodl o nevině. [celá zpráva]

Zpráva popisuje i případ rodiny Danišových, který se odehrál loni v květnu v Popovicích u Jičína. "Do bytu romské rodiny vtrhlo pět policistů a křičeli rasistická hesla," uvádí dokument. Policisté prý zbili Ľubicu Danišovou, jejího sedmnáctiletého syna a těhotnou dceru. Rodinu pak obvinili z krádeže v restauraci, kterou vlastní jeden z policistů. [celá zpráva]

Inspekce vyšetřovala omezování domovní svobody, rasové pozadí nezkoumala, uvádí AI. Případem se nyní zabývá jičínský okresní soud, který 23. června vyslechne další svědky.

Klece v ústavech jsou kruté

Používání klecí a síťových postelí v českých ústavech považuje AI za kruté, nelidské a ponižující, a tedy v rozporu s mezinárodním právem a profesními standardy. Odvolává se na informace neziskových organizací.

Podle Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví je v jihlavské psychiatrické léčebně 60 ze 600 lůžek klecových, v roce 2002 v nich bylo drženo 416 pacientů.

Psychiatři k tomu říkají, že se tato lůžka používají jen ojediněle, a to u nebezpečných pacientů. Nelze je proto hned zrušit, protože by ústavy a léčebny musely přijmout další kvalifikovaný personál. Na jeho zaplacení ale scházejí peníze. Řešením situace se začala zabývat ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Reklama

Související články

Za zbití Roma dostali policisté podmínky

Třemi podmíněnými rozsudky skončil v pátek v Chebu soud s pěticí policistů z Karlových Varů , kteří v květnu v roce 2001 surově zbili Roma Karla Bíllého. Další...

Skini vyrazili na Chánov, policie je zastavila

Skupina asi 50 skinheadů vyrazila v pátek večer ze středu Mostu směrem k sídlišti Chánov. To obývají většinou Romové. V rukou drželi hořící pochodně. Policie...

Výběr článků

Načítám