Hlavní obsah

Za zbití Roma dostali policisté podmínky

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Třemi podmíněnými rozsudky skončil v pátek v Chebu soud s pěticí policistů z Karlových Varů , kteří v květnu v roce 2001 surově zbili Roma Karla Bíllého. Další dva soud zprostil viny.

Foto: Jaroslav Vančat

Předání odměny.

Článek

Podle rozsudku v květnu předminulého roku policista Pavel David zastavil Bíllého v Doubí u Karlových Varů, protože jel v neoznačeném vozidle. Vysílačkou pak zavolal tříčlennou hlídku, složenou z Pavla Holoubka, Eduarda Kally a Tomáše Mrňáka. Ti pak podle rozsudku Bíllého naložili do služebního vozu, dovezli ho do lesa u Karlových Varů, kde jej zbili, uráželi ho a ponižovali.

Předseda senátu Karel Velek v pátek odmítl další návrhy obhajoby na předvolání svědků a vynesl rozsudek. Mrňák, Holoubek a Kalla byli shledáni vinnými ze zneužití pravomoci veřejného činitele a dostali desetiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Navíc mají dva roky zákaz práce u policie.

"Soud se přiklonil k tomu, že Pavel David jen plnil své povinnosti, když přivolal hlídku, která měla přestupek s Bíllým vyřešit," zdůvodnil zprošťující verdikt soudce. Rovněž se podle něho nepodařilo dokázat, zda skutečně do vozu nastoupil pátý obžalovaný - Petr Nachtigal, který ten den neměl službu. Proto byl také on obžaloby zproštěn.

Rasový motiv neprokázán

Podle soudce bylo těžké čin prokázat, protože jediným přímým důkazem byla výpověď samotného Bíllého. "Prokázání rasového motivu je v českém právním řádu obtížné. V tomto případě šlo ale spíše o výchovnou lekci policistů vůči člověku, s kterým měli problémy," uvedl Velek. Bíllý měl totiž opakovaně problémy se zákonem, a tak se s policisty často dostával do kontaktu. Přesto státní zástupce, zmocněnec Bíllého i soudce upozornili na společenskou nebezpečnost takového chování, když policisté vezmou zákon do svých rukou.

"Předpokládám, že po dvou letech nebudou mít už obžalovaní zájem o práci v policii nebo že policie nebude mít zájem o takové lidi," uvedl soudce Velek.

Bíllý zvažuje emigraci

Hned po vyhlášení se proti rozsudku i výši trestu odvolal státní zástupce. Na místě se odvolali také všichni tři policisté, jejichž vinu soud uznal.

Sám Bíllý byl s rozsudkem spokojen jen z části. "Mám strach hlavně z Nachtigala. Bojím se, že až se vrátí do práce, bude se mi mstít. Asi budu muset emigrovat," řekl po jednání.

Podle Jiřího Kopala z Ligy lidských práv je rozsudek pozitivní v tom, že se díky dobré práci vyšetřovatelů a soudu alespoň částečně podařilo prolomit beztrestnost policistů. Jejich vzájemná solidarita totiž mnohdy vede k nepotrestání jejich násilného chování. "Mrzí mě ale, že se do obžaloby nedostalo také omezování osobní svobody a mučení a jiné nelidské zacházení," uvedl Kopal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám