Hlavní obsah

Agent StB, marketingový produkt. Stanjura se Schillerovou se přeli o budoucího prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš (ANO) si prezidentskou kandidaturu plete s kandidaturou na premiéra a slibuje věci, k nimž nemá kompetence. V televizi Prima to v neděli řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který v pořadu Partie diskutoval se šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou. Ta zase prezentovala Babiše coby „silnou osobnost“, zatímco Petr Pavel je podle ní „marketingový produkt“.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zbyněk Stanjura (ODS) s Alenou Schillerovou ve Sněmovně

Článek

„Babiš se tváří, jako by kandidovat na premiéra, slibuje věci, které žádný prezident nemůže splnit, neboť k tomu nemá kompetence,“ uvedl Stanjura s tím, že exekutivní pravomoci má vláda.

„Nezaznamenala jsem, že by slíbil něco, kde by překročil prezidentské pravomoci,“ poznamenala Schillerová. Ta naproti tomu označila vítěze první kola prezidentské volby Petra Pavla za „marketingový produkt“.

„Je komické, když někdo z ANO označuje kohokoliv za marketingový produkt,“ oponoval Schillerové Stanjura, který odmítl i tvrzení, že by byl Pavel „loutkou vlády“.

Pavlovi mohou pomoci voliči nedávných soupeřů, Babiš se zatím vyjádření podpory nedočkal

Prezidentské volby

Funkční období vlády a prezidenta se nekryjí, dodal Stanjura a připomněl, že nynější prezident Miloš Zeman vrátil současné vládě všehovšudy tři zákony. Právě s vetováním zákonů si Schillerová spojila „silného prezidenta“, jakým by podle ní byl Babiš.

Agent StB chce být prezidentem

Diskuse se vrátila i k Babišově povolebnímu vystoupení, v němž zaútočil na svého protikandidáta, jehož mimo jiné přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který byl v dobách Sovětského svazu agentem KGB.

Stanjura Babišovo vystoupení parafrázoval. „Měl pravdu, že agent KGB je prezidentem Ruska a agent StB se snaží stát českým prezidentem,“ komentoval Stanjura Babišův výpad v narážce na skutečnost, že Babiš je na Slovensku evidován jako spolupracovník StB.

Nevím, proč jsem považován za zlo, prohlásil Babiš a začal šít do Pavla

Domácí

„O tom, jaká bude kampaň, rozhodne Andrej Babiš,“ dodal ministr financí s poukazem na vyostření kampaně ze strany šéfa ANO.

„On ten státnický postoj drží a držet bude,“ mínila Schillerová.

Babiš touží po hlasech SPD

Schillerová chce, aby šéf SPD Tomio Okamura podpořil Andreje Babiše. Jak by měl Okamura vysvětlit svým voličům, že Babiše vyzýval k odstoupení z prezidentské volby, nechá poslankyně na něm.

Okamura v neděli avizoval, že SPD dá doporučení k druhému kolu v brzké době. Poznamenal, že v sobotu večer se sešel s Babišem.

Debata na Primě se vedla i o úterní mimořádné schůzi, na níž hodlá ANO hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Podle Stanjury souvisí načasování s prezidentkou volbou. „Vlády se prezidentská volba netýká,“ uvedl Stanjura.

Podle Schillerové vláda s opozicí nekomunikuje.

Hlasování o nedůvěře? Jasná součást Babišovy kampaně, zní z koalice

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám