Hlavní obsah

Zaorálek chce prověřit kroky, které v kultuře prováděl Staněk

Novinky, zpe
Lány
Aktualizováno

Budoucí ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dorazil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Prezident už řekl, že Zaorálka jmenuje šéfem kultury v úterý na Pražském hradě. Zaorálek chce v úřadu nejprve prověřit kroky, které učinil jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD).

Záznam: TK kandidáta na ministra kultury Lubomíra Zaorálka Video: ČTK

 
Článek

„Připadá mi, že ten současný stav kolem ministerstva kultury je poměrně nedobrý. Je do toho potřeba vstoupit poměrně energicky,” řekl novinářům po zhruba 90minutové schůzce Zaorálek.

Podle něj je spousta věcí, které bude potřeba podrobit revizi. Nastínil, že chce připravit důkladnější výběrové řízení na šéfa Národní galerie v Praze. Někdejšího ředitele galerie Jiřího Fajta odvolal právě Staněk.

Zaorálek se chce také zaměřit na Ústřední knihovnickou radu. Jejího šéfa Víta Richtera odvolal Staněk během svého posledního dne v úřadu - údajně bez jakéhokoliv vysvětlení.

Téměř měsíc bez ministra

Křeslo ministra kultury je uvolněné od 1. srpna. Prezident ke konci července po několikaměsíčním zdráhání odvolal ministra Antonína Staňka (ČSSD).

Sociální demokraté poté na post ministra kultury navrhli místopředsedu partaje Michala Šmardu. Zeman ale prohlásil, že Šmarda podle něj není kompetentní, a vyzval ČSSD, aby navrhla jiného kandidáta.

K prezidentovi se poté přidal i premiér Andrej Babiš, který Šmardu zostra kritizoval za mediální výroky vůči hnutí ANO nebo za to, že neumí cizí jazyky.

Šéf ČSSD Jan Hamáček jako adepta na post ministra kultury představil někdejšího ministra zahraničí a poslance Lubomíra Zaorálka. Hamáček ho označil za zkušeného politika, který dokáže uklidnit situaci v resortu kultury a bude ve vládě posilou.

Zaorálek přitom dříve vystupoval proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Novinářům minulý týden řekl, že jeho angažmá ve Strakově akademii bylo jednou z možností, jak ukončit vládní krizi, a proto nabídku přijal. Situace mu už připadala nesnesitelná.

Výběr článků

Načítám