Hlavní obsah

1500 lidí se vydalo na pochod Prahou. Cestu jim zkřížili antifašisté, zasahovali těžkooděnci

Praha
Aktualizováno

Přesně podle plánu se v sobotu uskutečnil Národní pochod pro život, na který se podle zpravodaje Novinek vydalo na 1500 lidí. Cestu jim však zablokovaly stovky antifašistů a dalších odpůrců pochodu, kteří se snaží celou akci zastavit. Na místě zasahovali těžkooděnci a také antikonfliktní tým.

Pochod hnutí Pro život a blokády anarchistů s dalšími odpůrciVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Několik osob bránilo na Václavském náměstí oznámenému shromáždění, blokovalo pódium a nereagovalo na výzvy pořadatele. Jelikož tito lidé nereagovali ani na opakované výzvy policie, museli je policisté vytlačit. Celkem čtyři osoby byly zajištěny pro přestupkové jednání,“ uvedl mluvčí policie Richard Hrdina.

„Přijďte vyjádřit podporu nečekaně těhotným ženám, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci. Chceme, aby vláda ulehčila přijetí počatého dítěte zvláště rodinám se třemi a více dětmi. A milým bonusem je setkání s přáteli,“ lákali ještě před začátkem akce organizátoři.

Otázka omezení potratů je nyní ožehavá i v zahraničí. Například Florida tento týden schválila zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství.

Florida schválila zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství

Amerika

Polský ústavní soud zase v roce 2020 zveřejnil svůj nález, v jehož důsledku se zpřísnily už beztak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů. Od té doby jsou interrupce zakázány i v případě závažného poškození plodu.

Rozhodnutí vyvolalo v Polsku masivní protesty, tamní konzervativní vláda, vedená PiS, nicméně tlaku veřejnosti neustoupila.

Střet v Praze

Pražská akce hnutí Pro život začala už v 7:00 happeningem pro mladé v centru Prahy. Na programu pak byla v 11:00 mše svatá na Pražském hradě a program pro dospělé i děti na Klárově.

Ve 14:30 se poté všichni vydali na plánovaný Národní pochod pro život, jehož trasa byla naplánována z pražského Klárova přes Národní třídu až na Václavské náměstí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pochod od demonstrantů oddělovali těžkooděnci

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstranti u Rudolfina

Demonstrace s absurdními rysy, okomentoval Fiala družbu Babiše s odbory a komunisty

Domácí

Na Josefově u Rudolfina se však zhruba 15 stovkám pochodujících postavili antifašisté a další odpůrci celé akce, kteří se snažili podle reportéra Novinek všemožně pochod zablokovat. Bylo jich několik stovek.

Tito demonstranti, kteří se naopak nechtějí smířit s jakýmkoliv omezením potratů, měli na akci transparenty s nápisy „Neberte nám budoucnost“, „Nejsme inkubátory“ či „Praha je a bude feministická“.

Zabránit blokování průvodu se demonstrantům naopak snažili na místě těžkooděnci, kteří odpůrce vytlačovali z cesty pochodu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odpůrci a antifašisté se snažili pochod zablokovat

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na místě zasahovali těžkooděnci

Anketa

Mělo by se podle vás v Česku upravit právo na potrat?
Ano
6,2 %
Ne
91,3 %
Nevím
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33519 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aktivisté v Praze opět blokují dopravu

Pražská policie varovala před očekávanými komplikacemi v dopravě v souvislosti s pochodem aktivistů, kteří demonstrují za snížení rychlosti v metropoli na...

Výběr článků

Načítám