Hlavní obsah

10:46, 10:47, 10:50. Opozice tropí ve Sněmovně dětinské hlouposti

Opoziční poslanci spustili další vlnu obstrukcí. Tentokrát kvůli sporné novele zákona, která mění volbu členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Nejprve se snažili přerušit jednání schůze, protože na dopoledních interpelacích chyběl premiér Petr Fiala (ODS), následně se snažili zpochybňovat hlasování.

Sněmovna protinávrhyVideo: psp.cz

 
Článek

Ve čtvrtek jsou pravidelné písemné interpelace na premiéra Fialu. Na programu byla interpelace poslance Patrika Nachera (ANO), který chtěl schůzi přerušit do doby, než dorazí premiér Fiala. Ten měl původně přijít v 10:30, nakonec byl omluven až do 11. hodin, kdy interpelace končí.

„Chceme slyšet kde je premiér. A kdy se dostaví,“ podpořila ho následně šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová. A když opozice zjistila, že na dopolední jednání nedorazí, začala jednání schůze zdržovat.

Zrušení EET prošlo přes odpor ANO Sněmovnou do třetího čtení

Domácí

Nejprve navrhovala přerušení schůze. Postupně vystupovali poslanci s návrhy na přerušení do 10:46, 10:47, 10:50, 10:54, 10:56 i do 10:58. A o všech se muselo hlasovat. A všechny byly odmítnuty.

„Netvařme se, že zrovna interpelace pana Nachera je tou nejdůležitější. Jde o souboj, jak dlouho budete zdržovat projednávání bodu,“ reagoval na plénu šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ani jeden z opozičních návrhů neprošel, a tak se hlasovalo o návrhu vládní poslance Marka Výborného (KDU-ČSL), aby se Nacherova interpelace přerušila do příští schůze Sněmovny.

Benda: Děláme ze Sněmovny guláš

Jeho návrh prošel, jenže následovaly další psí kusy. Došlo ke zpochybnění hlasování ze strany poslance ANO Ladislava Oklešťka, který tvrdil že hlasoval proti, ale ukázalo se, že se zdržel.

„To uděláme ze Sněmovny guláš. Dávejme korektní námitky k hlasování, nebo si je budeme přehlasovávat. Nastavujeme děsivé precedence. Výsledek hlasování to stejně nezmění,“ zlobil se vzápětí Benda. Sněmovna mu dala poté za pravdu.

Tažení proti obstrukcím ve Sněmovně koalice vzdala

Domácí

V průběhu dopoledního přetahování o přerušení schůze nastal také moment, kdy si šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová odvedla z blízkosti řečnického pultíku Nachera. Ten se krátce předtím dotazoval, co se s jeho interpelací stane.

Po odhlasování o přerušení bodu se pak chopil slova šéf SPD Tomio Okamura, který řeční už zhruba hodinu.

Jsou připraveni paralyzovat Sněmovnu

Opozice se snaží zablokovat spornou novelu, která mění volbu členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. „Jednoznačně je to další obstrukce stejně jako ty desítky přihlášených k pořadu schůze, což budeme vypořádávat určitě několik hodin,“ napsala k tomu Novinkám šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová (TOP 09).

„Změny zákona o ČT jsou připraveni obstruovat jakýmkoli způsobem a paralyzovat kvůli tomu Sněmovnu,“ doplnila.

Sporná vládní novela předpokládá totiž zejména zapojení Senátu. Nyní volí radní obou veřejnoprávních médií jen poslanci. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám