Hlavní obsah

Naučte se číst potřeby svých dětí, nejen ony to ocení

Rodiče mají jednu z nejtěžších prací. Jelikož se nemohou spoléhat na žádný návod, jak co nejlépe naplňovat potřeby svých dětí, je naprosto normální, že mají obavy, zda to vůbec zvládnou. Už jen ale to, že o tom přemýšlejí, je známkou dobře odvedené práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dobrou zprávou je, že děti neustále vysílají rodičům signály o tom, co skutečně potřebují. Není však snadné je dešifrovat. Koučka Caroline Maguireová proto sepsala návod, jak na to.

1. Přijměte zájmy svého dítěte

Přijetím zájmů dítěte mu dáváte najevo, že vám záleží na tom, co je pro něj důležité. Jen se zamyslete, jak byste se cítili, kdyby se váš partner nikdy nezeptal na nejdůležitější věci, které se ve vašem životě dějí.

Tím, že věnujete pozornost zájmům a touhám svého dítěte, pěstujete si s ním vztah a ukazujete mu, že jste přítomni a zapojeni v jeho životě.

2. Poslouchejte, když dítě mluví

I když můžete být v pokušení přerušit nekonečný dialog, snažte se dítěti naslouchat a nehodnotit, co říká. Přemýšlejte o tom takto: Jak byste se cítili, kdyby vás lidé kárali a poukazovali na každou chybu, kterou jste kdy udělali, když jste se s nimi pokusili mluvit? Tím, že se zdržíte komentáře a rozhodnete se naslouchat bez kritiky, vytvoříte otevřenou a snadnou komunikaci.

Nejenže díky tomuto přístupu získáte upřímné informace, ale s větší pravděpodobností za vámi dítě znovu přijde, až bude mít nějaký problém.

Známky, že jste byli vychováváni manipulativními rodiči

Dítě a rodina

3. Podívejte se na problémy dítěte z jeho pohledu

Snažte se pochopit pohled svého dítěte a občas se vžijte do jeho situace. Vzpomínáte si, jak jste se jako dítě cítili frustrovaní, když se zdálo, že nikdo nerespektuje váš názor nebo vás dokonce neposlouchá? Čím více dítěti porozumíte, tím více mu můžete dát to, co potřebuje. Pochopení jeho perspektivy vám umožní lépe interpretovat všechny signály a být tím kvalitním rodičem, jakým chcete být.

4. Buďte empatičtí

Bez ohledu na to, jak malé nebo bezvýznamné se vám mohou zdát problémy nebo obavy vašeho dítěte, je důležité je přijmout s empatií. Když se vcítíte do svého dítěte, pomůže vám to pochopit, proč je pro něho něco důležité, těžké nebo proč se v dané situaci takto cítí. Jakmile trochu porozumíte jeho uvažování, umožní vám to být rodičem, kterého vaše dítě v tomto scénáři potřebuje.

5. Uvědomte si, že dítě ještě nemá vaši moudrost

Vaše dítě má minimální životní zkušenosti, takže také jeho perspektiva je omezená. To je důvod, proč potřebuje, abyste mu pomohli rozvíjet jeho chápání života a formovat jeho přístup k jakékoli situaci. Pomozte mu učit se, růst a vyvinout se ve zdravého a šťastného jedince.

Závěrem

Už jako novorozenci nám děti malými signály ukazují, co potřebují. Výkřik, který volá po výměně plenky, nebo jiný pláč, který znamená, že má hlad. Jak stárnou, je těžší prolomit dětské kódy a žádosti o pomoc. Pokud se přímo zeptáte, co se děje, často získáte velmi málo informací nebo neurčitou odpověď.

Vaše dítě může například chtít, abyste mu pomohli zvládnout hádku s kamarády ve škole, ale pak už o tom nechce nikdy mluvit. Nebo se může chtít pomazlit a hned druhý den nazvat stejný čin dětinským.

Jako rodič se musíte s těmito často se měnícími názory a přáními vyrovnat. Musíte také přijít na to, jak dát svým dětem prostor a nezávislost a zároveň jim nedovolit, aby překročily hranice, které jste jim nastavili.

Názory rodičů, které ničí jejich vztah s dospělými dětmi

Dítě a rodina

Jak porozumět povaze dítěte a ponechat mu jeho autentičnost

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám