Hlavní obsah

Hacker ukradl půl milionu na ruském darkwebu a poslal je ukrajinské charitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský expert na kybernetickou bezpečnost Alex Holden žijící v USA nadělil své domovině štědrý vánoční dárek. Na ruském internetovém trhu s narkotiky, který pod názvem Solaris běží na tzv. darkwebu, ukradl 25 tisíc dolarů (přes 572 tisíc korun) v bitcoinech a převedl je ukrajinské charitě, napsal ve čtvrtek server Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmačtyřicetiletý Holden, který do Ameriky uprchl v 80. letech minulého století z Kyjeva a nyní v USA provozuje firmu zabývající se kybernetickou bezpečností, poskytl Forbesu screenshoty ze Solarisu, které jeho čin potvrzují.

Tvrdí, že se mu podařilo do Solarisu nabourat, odmítl však sdělit, jak to udělal. Ovládl prý systém administrátorů.

Dostal se údajně i k údajům o místě předávky drog a nakrátko se zmocnil i „hlavní peněženky“. To mu umožnilo finanční prostředky převést ukrajinské charitě Enjoying Life.

Zakladatelka zmíněné charity Tina Michajlovskaja Forbesu potvrdila, že její organizace peníze dostala. Použije je prý na pomoc starším lidem a rodinám, které kvůli ruské invazi přišli o střechu nad hlavou.

Hackeři napadli Evropský parlament krátce poté, co označil Rusko za podporovatele terorismu

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám