Hlavní obsah

Za dovolenou v Chorvatsku si Češi připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená v Čechy nejnavštěvovanější turistické destinaci, Chorvatsku, se letos proti loňsku významně prodraží. Ná­klady na cestu a pobyt stouply pro průměrnou rodinu o tisíce korun. Přesto se podle odhadů do této země v létě chystá rekordní milion Čechů. Loni jich tam vyrazilo takřka 850 tisíc.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Českými turisty velice oblíbená Makarská riviéra

Článek

Zájezdy přitom zdražily proti loňsku v průměru zhruba o patnáct procent. To je více než u jiných destinací, kde se zvýšení cen pohybuje většinou v jednotkách procent.

Ceny pobytu se po zavedení eura zvýšily přibližně o 12 až 14 procent
Jan Bezděk, mluvčí NEV-DAMA

„Lehce zdražilo ubytování nabízené napřímo ubytovateli nebo přes rezervační systémy. Na druhou stranu silná koruna část nárůstu eliminuje,“ řekl Právu mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Více stojí jídlo i ubytování

„Ceny pobytu se po zavedení eura zvýšily přibližně o dvanáct až čtrnáct procent,“ potvrdil mluvčí cestovní kanceláře NEV-DAMA Jan Bezděk.

Chorvatsko podle něj zůstává jednou z nejžádanějších destinací pro klienty, kteří jedou na dovolenou vlastní dopravou. „Zájem je letos přibližně o pětinu vyšší než loni touto dobou,“ dodal Bezděk.

Zájezdy jsou dražší, nepomohla ani silná koruna

Domácí

V Chorvatsku stouply především ceny potravin a služeb, po lednu zhruba o pětinu. Částečně kvůli inflaci, která přesahuje 13 procent, a také kvůli pře­chodu na euro, kdy obchodníci za­okrouhlovali ceny směrem nahoru.

Podle Any Kneževičové, předsedkyně chorvatské Společnosti na ochranu spotřebitelů, nejvíce podražila káva, jejíž průměrná cena vzrostla v přepočtu o 6,44 koruny za šálek. Dražší je i pivo a pečivo. O něco méně, ale rovněž citelně zdražily i další nápoje a potraviny.

Celkově jsou ceny potravin v Chorvatsku proti Česku vyšší o zhruba šest procent, výjimkou jsou třeba cigarety.

Ovšem růst cen potravin je letos stále nižší než v Česku. Obecně ceny v restauracích vzrostly zhruba o 20 procent a v některých místech až o 35 procent.

Cesta autem příliš nezdražila

Dražší je také ubytování. Ceny hotelů stouply zhruba o pětinu. Podobné to je i v případě soukromých rodinných apart­mánů. „Loni se zde pronajímal běžný apartmán většinou za 80 eur za noc, nyní je to zpravidla stovka. My držíme loňské ceny, ale jsme spíše výjimka,“ řekla Právu Denisa, česká provozovatelka apartmánů na ostrově Vir na Dalmácii, jež si nepřála zveřejnit své plné jméno.

Dovolená v Mexiku se pro cestovatelky z Moravy proměnila v peklo

Domácí

Méně podražila doprava do Chorvatska. Nejčastějším prostředkem je stále auto a ceny pohonných hmot v tranzitních zemích, jako je Slovensko, Rakousko či Maďarsko, většinou proti loňsku mírně klesly nebo zůstaly na podobné úrovni. Odborníci ovšem předpokládají, že se začátkem turistické sezony dojde ještě pravděpodobně ke zdražení.

Náklady na cestu mohou zvednou i dálniční známky, ale jejich růst není nijak dramatický. Nejvíce zdražila desetidenní známka na Slovensku, a to z 10 na 12 eur (285 Kč). V Rakousku to je posun z 9,60 na 9,90 eura (235 Kč). V ostatních zemích zůstávají ceny na loňské úrovni.

Letenky zdražují z hodiny na hodinu

Letenky obecně meziročně zdražily přibližně o pětinu. V případě Chorvatska není růst většinou tak dramatický. Záleží na tom, ve kterém termínu, kam a s jakým dopravcem chcete letět. Například se Smartwings lze letenku z Prahy do Splitu stále pořídit i za cenu jen těsně nad třemi tisíci. Oblíbené je také spojení s nízkonákladovým Ryan­airem do Zadaru. Zde se ale projevuje rostoucí poptávka.

„Loni se dala sehnat letenka i za něco přes 300 korun a málokdy to bylo přes dva tisíce. Nyní je zázrak sehnat let pod tisícovku a běžné jsou i ceny 3000 korun a více. Navíc le­tenky zdražují s blížící se sezonou doslova z hodiny na hodinu,“ řekla Právu čtyřicetiletá Marie, která zajišťuje letenky na celé léto pro širokou rodinu a známé.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou k moři?
Ano, už mám vybranou dovolenou.
53,4 %
Spíše ano, ale ještě jsem se nerozhodl(a).
6,2 %
Spíše ne, ceny vzrostly příliš.
3,7 %
Ne, letos se nechystám.
32,4 %
Zatím ještě nevím.
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10536 čtenářů.

Dovolená stokrát jinak aneb To nejlepší z Chorvatska, které láká turisty po celý rok

Seznam Advertorial

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Výběr článků

Načítám