Hlavní obsah

Dovolená v Mexiku se pro cestovatelky z Moravy proměnila v peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být dobrodružná výprava za sluncem, mořem a tajemnými mayskými pyramidami, ale změnila se v peklo. Když v půlce ledna odlétala lektorka jógy z jihu Moravy Mirka Bláhová s kamarádkou Ivou do Mexika, už se nemohla vysněné exotiky dočkat. Sen se ale nekonal.

Foto: Henry Romero, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Imigrační úředníci v Cancúnu je totiž z nepochopitelného důvodu nevpustili do země, a navíc je do vynuceného odjezdu drželi v podmínkách, které ženy přirovnávají ke kárnému táboru.

Rozhodně nejde o ojedinělý případ. K opatrnosti vyzývá turisty směřující do Mexika i české velvyslanectví. Na to, že u něj nenalezly pomoc, protože jej prostě nemohly kontaktovat, si turistky postěžovaly u ombudsmana. Věcí se zabýval jeho zástupce Vít Alexander Schorm.

Pochybení velvyslanectví ale nezjistil. Naopak upozornil na to, že mexická strana o zadržení českých občanů vůbec neinformuje a neodpovídá na dotazy a připomínky velvyslanectví.

Mexiko za poslední měsíce nevpustilo do země desítky Čechů

Amerika

„Nejhorší byla ta bezmoc. Vzali nám mobily. Nemohly jsme kontaktovat velvyslanectví ani blízké. Drželi nás ve studené cele, v níž bylo 17 stupňů. Nejděsivější byla jména lidí z Česka a čárky symbolizující dny,“ řekla Právu Bláhová.

Plánovaný dvacetidenní pobyt se zkrátil na pouhý den, po němž byly rády, že je imigrační úředníci naložili do letadla vracejícího se do Evropy.

Příliš malá zavazadla

Vůbec netuší, co se stalo. Obě mají na Moravě rodinu, zaměstnání a zázemí a upozorňovaly je na to, že v Mexiku nemají důvod zůstat. Každá měla kromě potřebných potvrzení i zpáteční letenku a několik bankovních karet s dostatkem financí. Měly i předem řádně zajištěné ubytování.

Imigračním úředníkům se prý nelíbila jejich příliš malá zavazadla na tak dlouhý pobyt; každá měla jen příruční. „Očekávali, že budeme mít přesný itinerář cesty. Dokonce nás při pohovoru zkoušeli ze znalosti mayských pyramid, ale to už byla jen jejich hra,“ uvedla Bláhová.

Paradoxní je, že do pasu ani jedna z žen nedostala při nasedání do zpátečního letadla razítko nežádoucí. Prý se jim úředníci omluvili a ještě se zeptali, jestli dají „příště Mexiku šanci“.

Po sexu na filipínském ostrově skončili čtyři turisté z Evropy v policejní cele

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám