Hlavní obsah

Z Plané se bude létat na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vše půjde dobře, budou lidé nejen z Jihočeského kraje létat už v roce 2024 na dovolenou z letiště České Budějovice v Plané. Do něj už město i kraj investovaly stovky milionů korun. Nyní ho převezme státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP), který spravuje i celou řadu dalších letišť v republice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vstupní terminály na letišti v Plané u Českých Budějovic

Článek

„Bylo jediným regionálním letištěm v České republice, které tímto podnikem řízené nebylo. Tohle je zlomová věc, která nám umožňuje, že ke konci příštího roku by tady mohla přistávat mezinárodní letadla za každého počasí. A už třeba v roce 2024 by odsud mohli odlétat Jihočeši na dovolenou,“ potvrdil Právu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

V sezoně by to mohlo být sedm až osm větších letadel denně.
Martin Kuba, jihočeský hejtman

Upozornil, že letiště by mělo do dvou let začít sloužit turistům, ale i pro dopravní letadla na takzvané cargo lety. „Je to reálný termín. Určitě se nestane, že tu budeme mít tisíce letadel, ale v sezoně by to mohlo být sedm až osm větších letadel denně,“ ujistil hejtman.

Vedení kraje už dlouho jedná se zájemcem o provoz letiště – společností Accolade, která už působí v Brně. Jak uvedl Kuba, dosud to byl v podstatě jediný vážný zájemce. „Uvidíme, zda se po tomto průlomu neobjeví ještě další zájemci.“

V budoucnosti se pak na letišti chystá ještě další výrazná změna, na které se dohodli zástupci Jihočeského kraje, ŘLP i ministerstva dopravy. „Chceme využít takzvaný systém remote tower, to znamená řízení provozu ze vzdálené věže. V úvahu připadá například Ostrava, odkud by pomocí moderní technologie řídili provoz v Budějovicích. Tento systém už používají například v německém Lipsku,“ konstatoval Jan Klas, ředitel ŘLP.

Pilota letadla se 130 lidmi někdo oslnil laserem při přistávání v Praze

Krimi

Letiště v Plané zaznamenalo loni 7281 pohybů, vzletů a přistání. Meziročně to bylo o 4046 méně, rok 2020 byl v počtu pohybů za dobu provozu dosud rekordní. Loni skončilo se ztrátou téměř tři miliony korun.

Od poloviny roku 2020 mohou z letiště létat letadla do rozpětí křídel až 36 metrů. Bývalé vojenské letiště zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov. Nemovitosti vlastní Jihočeský kraj. Kraj a město investovaly do areálu téměř dvě miliardy korun. V roce 2020 koupil kraj od města České Budějovice jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu Kč, stal se tak jediným akcionářem. V ČR je pět veřejných mezinárodních letišť s pravidelným provozem – v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Letiště České Budějovice

Reklama

Výběr článků

Načítám