Hlavní obsah

Z libereckých Lidových sadů má být kulturní centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi výletní restaurace, v budoucnu kulturně kreativní centrum. Proslulá budova Lidových sadů v Liberci by se mohla dočkat významné proměny. Rekonstrukci plánuje Liberecký kraj, který budovu převzal na začátku letošního roku od města společně se sousední zoologickou a botanickou zahradou. Rekonstrukce by měla vyjít na 200 milionů korun.

Foto: Michael Polák, Právo

Tvář budově Lidových sadů vtiskl architekt Jakob Schmeissner, jenž navrhl také Liebiegovo městečko.

Článek

Stavba s velkým společenským sálem i vysokou vyhlídkovou věží dnes slouží kultuře. Konají se tu koncerty, divadelní představení, taneční akce, dětské soutěže, výstavy či přednášky a sídlí tu také vedení zoologické zahrady.

Po rekonstrukci by tu mohly být i zkušebny pro začínající hudebníky a kapely nebo nahrávací studio, kde by si mohli pořídit vlastní nahrávky. Součástí rekonstrukce by měly být opravy velkého i malých sálů i Experimentálního studia.

„Je to památkově chráněný objekt. Probíhaly v něm dílčí opravy, jak to dovolovaly finanční možnosti Liberce, ale celkovou obnovu potřebují všechny sály. Je tam také velký problém s energetickou neúsporností,“ vysvětlila Květa Vinklátová (SLK), náměstkyně libereckého hejtmana, zodpovědná za resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Liberecký kraj už připravuje projektovou dokumentaci a bude usilovat o dotaci z takzvaného Národního plánu obnovy. Liberecký kraj by z něj měl získat 152 milionů korun a 121 z nich by mělo jít právě na rekonstrukci Lidových sadů.

V Domažlicích nadšenci otevřou důl na slídu

Cestování

Podle Vinklátové by měla v Libereckém kraji vzniknout celá síť kulturně kreativních center a Lidové sady jsou jedním z nich. „Síť by zahrnovala ještě kino Varšava, Linserku (budovu někdejší slévárny Christiana Linsera), liberecký zámek a návštěvnické centrum Křišťálového údolí. Každé z nich by propagovalo svoje téma,“ upřesnila náměstkyně.

Výletní restaurace

Budova Lidových sadů je spojena se jménem norimberského architekta Jakoba Schmeissnera, který její podobu navrhl. Postavena byla v letech 1900 až 1901, v době, kdy zejména v oblasti Sudet docházelo k velkému rozvoji výletních restaurací. Lidové sady bývají dodnes označovány za nejvýstavnější objekt svého druhu u nás.

Liberecké stavby Jakoba Schmeissnera budí dlouhodobě pozornost. Kromě Lidových sadů je jeho asi nejvýraznějším počinem v Liberci takzvané Liebiegovo městečko, unikátní celek více než 100 domů, který nechal vystavět Theodor Liebieg pro zaměstnance blízko své textilní továrny.

Clam-Gallasův palác se otevře lidem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám