Hlavní obsah

Z Evropy do USA doletěl bez pasu, víza i letenky. Netuší, jak se mu to povedlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v USA aktuálně prošetřují bizarní případ, kdy cestující s rusko-izraelským občanstvím podnikl cestu z Evropy do Kalifornie bez pasu, víza i náležité letenky. Přestože byl spatřen posádkou v letadle, na seznamu pasažérů žádného ze spojů nebyl. Sám muž tvrdí, že si vůbec nic nepamatuje. O případu informují servery Independent či Business Insider.

Foto: Profimedia.cz

Muž cestoval se Scandinavian Airlines, na seznamu pasažérů však nebyl (ilustrační foto).

Článek

Sergej Vladimirovič Očigava byl zadržen na letišti v Los Angeles, kam přicestoval se společností Scandinavian Airlines z Kodaně. Neměl u sebe žádný identifikační dokument ani letenku, uvádí s odkazem na soudní dokumenty server Independent. Situace se zkomplikovala ještě více, když úředníci u pasové kontroly nenašli muže ani na seznamu cestujících, a to nejen na tomto konkrétním letu, ale na žádném s cílem v USA.

V letadle přitom zcela jistě byl, jak dosvědčili členové posádky. Ti muže viděli, jak se pohybuje po palubě, během podávání jídla si navíc vyžádal pokrmy navíc a také se pokusil sníst čokoládu, která patřila personálu.

Členové posádky doplnili, že pasažérovu letenku neviděli. Poznamenali také, že seděl na místě, které mělo být podle jejich informací neobsazené. „Někteří začali cestující ve svých sekcích počítat, ale jen aby se ujistili, že je letadlo správně vyvážené kvůli vzletu a přistání. Neporovnávali čísla,“ uvádí se v soudních dokumentech.

Potvrzení od letiště i aerolinek

Jak se muž z Dánska do USA dostal, aktuálně prošetřuje FBI, přičemž jeden z agentů uvedl, že na podezřelého je nahlíženo jako na černého pasažéra a je držen ve vazbě.

Agentka Caroline Wallingová doplnila, že Očigava tři dny v kuse nespal a nemá ponětí, co se děje: „Uvedl, že letenku do USA možná měl, ale jistý si není. Také si vůbec nepamatuje, jak se v Kodani dostal do letadla.“

Stejnou záhadou je, jak muž s dvojím občanstvím prošel přes bezpečnostní kontrolu. Mluvčí kodaňského letiště potvrdil, že cestující v daném letadle skutečně byl, přestože nedisponoval pasem ani letenkou. „Z našich bezpečnostních kamer jsme zjistili, že muž na palubu vstoupil bez platné letenky. Fotografie a záběry jsme poskytli orgánům, které případ prověřují. Bereme celou záležitost velmi vážně a budeme nadále pracovat na tom, abychom zlepšili bezpečnost,“ uvedl mluvčí.

Bizarní incident potvrdila také letecká společnost. Odmítla se však k případu blíže vyjadřovat a uvedla, že nyní jde o záležitost, kterou prošetřují dánské i americké úřady.

Za zvratky na zavazadlech dostala žena neuspokojivou kompenzaci. Aerolinky se omluvily

Cestování

Raději pes než dítě, shodují se na sousedovi v letadle pasažéři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám