Hlavní obsah

Z Evropy do USA doletěl bez pasu i letenky. Vyšetřování odkrylo trhliny v bezpečnosti letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým úřadům dal na konci loňského roku zabrat případ cestujícího, který doletěl z Evropy do Kalifornie bez dokladů. Následné vyšetřování odhalilo, jak se ruskému pasažérovi podařilo přelstít kontroly na kodaňském letišti. Muži za cestování načerno hrozí v případě odsouzení až pět let ve federální věznici.

Foto: Profimedia.cz

Incident americké úřady zaskočil (ilustrační foto).

Článek

Nevšedním případem se americké úřady zabývají od loňského listopadu, kdy Sergej Vladimirovič Očigava přiletěl do Los Angeles. Po zadržení tvrdil, že si z cesty nic nepamatuje. Jak ovšem vyšetřování odhalilo, muž se dostal na palubu letadla Scandinavian Airlines lstí, informuje server Independent.

Ze záznamů, které kodaňské letiště poskytlo vyšetřovatelům, vyplynulo, že se Rus bez letenky nalepil na nic netušícího cestujícího a prošel s ním bezpečnostními turnikety. Další den se bez povšimnutí proplížil do letadla a usadil se na místě, které mělo být původně neobsazené.

Členové posádky uvedli, že po vzletu se Rus potuloval po palubě, měnil sedadla a snažil se zapříst rozhovor s dalšími cestujícími, kteří mu však nevěnovali pozornost. Během podávání jídla také snědl dva pokrmy a v jednu chvíli se pokusil sníst čokoládu, která patřila zaměstnanci aerolinek.

Předstíral ztrátu paměti

Muž byl zadržen až u imigrační kontroly v Los Angeles. Při prohlídce jeho osobních věcí našli úředníci dva dokumenty, zřejmě občanské průkazy, z nichž jeden byl ruský a druhý izraelský. V telefonu pak našli fotografii, která částečně vyobrazovala mužův pas s jeho jménem a datem narození. Fotografie však vidět nebyla.

„Očigava poskytl chybné a zavádějící informace, když tvrdil, že si svůj americký pas zapomněl v letadle,“ okomentovali žalobci s tím, že muž tvrdil, že nechápe, co se děje.

U třídenního soudního procesu byl Rus obviněn z cestování načerno. Pokud bude v pondělí 5. února uznán vinným, hrozí mu až pětiletý pobyt za mřížemi, upřesnilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Nechtěl čekat. Cestující otevřel nouzové dveře a vylezl na křídlo letadla

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám