Hlavní obsah

Vypnuté lanovky nahradily ve francouzském středisku kolony aut mířící k vrcholu

Lyžařské středisko Courchevel ve francouzských Alpách nyní zažívá nevídané scény – šňůry aut, která kvůli nejezdícím lanovkám dopravují lyžaře na vrchol. Taxíky, vozy jednotlivců a mikrobusy luxusních hotelů a lyžařských škol způsobují zácpy, napsal na svém webu deník Le Parisien.

Foto: Profimedia.cz

Rolba ve francouzském středisku Courchevel

Článek

„Člověk si připadá jako v Paříži během dopravní špičky,” řekl listu jeden roztrpčený obyvatel francouzské metropole, který přijel na hory za čerstvým vzduchem.

Lyžařské středisko podle Le Parisien nechtělo ani v době koronavirových omezení přijít o klientelu, a tak nechalo pro automobilový provoz upravit jednu dvoukilometrovou modrou sjezdovku. Tento krok ale s ohledem na znečištění kritizují ekologové.

„Na horách přitom lze podnikat spoustu dalších věcí – například běžkování, skialpinismus, výpravy na sněžnicích nebo jízdy se psím spřežením,” uvedl Frédi Meignan, šéf sdružení na ochranu hor Mountain Wilderness.

Slovinsko otevírá skiareály

Evropa

Jeden z lyžařů, který vyjel během jediného dopoledne na vrchol třikrát, připustil, že „nekončící rej taxíků” přírodě nesvědčí. Poukázal také na možné riziko nákazy koronavirem, protože některá auta vozí hodně lidí.

„Přijeli jsme sem ale na dovolenou na tři dny. Tak si to chceme užít,” dodal. Podle jedné z řidiček, která pracuje v místím turistickém průmyslu, je celá situace absurdní.

Lyžařům na Vaňkově kopci policie vypnula vlek. Nechali se tahat rolbou

Domácí

„Není to zrovna obrázek hor, jaký bychom chtěli představit. Ale nemáme na výběr, musíme uspokojit zákazníky,” řekla.

Vedení lyžařského střediska bez dalších podrobností uvedlo, že uhlíkovou stopu vzniklou současným provozem vykompenzuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám