Hlavní obsah

Vlakem kolem Lisabonu. Nejlepší a nejlevnější způsob poznávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon je nejzápadnější hlavní město Evropy a také jediné na pobřeží Atlantiku. Je známý svými pastelovými barvami, přímořskou atmosférou a jeho atraktivitu výrazně zvyšuje skutečnost, že je na rozdíl od jiných metropolí starého kontinentu velmi přátelský k vaší peněžence.

Foto: Markéta Foktová

Hrad Palácio da Pena je mišmaš stylů.

Článek

Celkově tu bydlíte, jíte a poznáváte za mnohem menší peníze než třeba v Paříži. Navíc výrazně ušetříte, když si koupíte lisabonskou city kartu. S ní budete po městě cestovat zdarma, a to nejen veřejnou dopravou, ale i výtahy. Nezaplatíte už ani korunu za vstupy do nejznámějších monumentů Lisabonu a velkým bonusem je i bezplatné cestování vlakem do nedalekých měst Sintra a Cascais.

Lisabon má velmi klidnou a přátelskou atmosféru. Skoro byste ani neřekli, že se tu za druhé světové války špioni rojili jako vosy na bonbonu.

Nedaleko železniční stanice Rossio je dokonce tajný tunel, který jim umožňoval pohyb mezi oblíbeným hotelem a nádražím. Ve válečných letech tu pobýval také duchovní otec nejznámějšího agenta všech dob Jamese Bonda Ian Fleming. Předobrazem neohroženého playboye, kterému neodolala žádná krasavice, byl skutečný srbský špion Duško Popov. Disponoval stejným šarmem i rozsahem aktivit - byl totiž trojitý agent.

Stálezelená Terceira: Ostrov, na kterém žije skoro stejně krav jako lidí

Cestování

Fleming se s ním několikrát setkal a měl možnost ho pozorovat. Na vlastní oči viděl, jak dokáže hrát ruletu v kasinu, flirtovat s dámami, přitom si bez mrknutí oka vyměňovat zprávy s informátory. Tato skutečnost ho později inspirovala k napsání svého prvního příběhu Casino Royale.

Celá hrst prvenství

Pobřežní městečko Cascais leží pouhých třicet kilometrů západně od Lisabonu, je velké přibližně jako Cheb a žije v něm více než 206 tisíc obyvatel. Jeho historie dokazuje, že i s malým kašpárkem se dá sehrát velké divadlo.

Foto: Markéta Foktová

Ulička v Cascais se zajímavou dlažbou

Foto: Markéta Foktová

Palác Seixas vznikl na přelomu 19. a 20. století, kdy se Cascais stal oblíbeným letoviskem královské rodiny a aristokracie.

Napínavý scénář s mnoha zvraty začali psát už staří Římané, kteří malou vesničku přeměnili na centrum na zpracování ryb. Tato funkce jí vydržela po mnoho staletí. Nejen že místní ryby a zemědělské produkty živily hladové krky obyvatel Lisabonu, ale Cascais také chránil hlavní město před útoky korzárů.

Zdánlivě bezvýznamné město na konci světa má na svém kontě tolik prvenství, že by mu je mohla závidět i mnohem větší metropole. Na jejich spočítání vám nebudou stačit prsty na jedné ruce. Pojďme společně zalistovat kalendářem a začněme 4. března 1493, kdy sem se svou karavelou Nina a zprávou o objevení Ameriky dorazil pozdě odpoledne Kryštof Kolumbus.

Lisabonská karta

  • Zakoupíte ji on-line na lisboacard.org .
  • K dispozici je na 24, 48 a 72 hodin.
  • Cena pro dospělého: 22 eur, 37 eur a 46 eur v závislosti na počtu dnů (559 až 1169 korun).
  • S kartou zdarma navštívíte i nejznámější monumenty, jako například Klášter svatého Jeronýma, Královský palác ve čtvrti Ajuda, Belémskou věž, výtah Santa Justa nebo sedmý pilíř mostu 25. dubna Pilar 7.
  • Cesta metrem na letiště a zpět je také bezplatná.
  • Karta je platná celý kalendářní rok od data zakoupení. Platnost začíná běžet teprve po jejím prvním použití.

Obzvláště plodné na prvenství pak bylo 19. a 20. století. V roce 1878 se Cascais stal prvním městem, kde byla v Portugalsku zavedená elektřina. O deset let později se tu sehrál první fotbalový zápas mezi portugalskými týmy a za další rok zde vznikl první portugalský dokument, jenž zachycuje krále Karla I. Portugalského na pláži. A nakonec se v roce 1926 stala místní železniční trať první elektrifikovanou železnicí v zemi.

Královské letní sídlo

Cascais je perlou Portugalské riviéry. Zdejší adresa patří k těm lepším a také dražším. Pro načerpání vitaminu D z životadárného slunce je to ale ideální místo. V parném létě je tu o dva až tři stupně méně než v Lisabonu a v zimě zase o dva až tři stupně tepleji. Král Karel I. moc dobře věděl, proč si tu vybudoval své letní sídlo. Kolorit letoviska dotváří bezpočet drobných hospůdek, vzrostlé palmy a dlážděné ulice, které mají často dynamicky zvlněný tvar.

Našinec si tak chvílemi nemusí být úplně jistý, jestli to nepřehnal s báječným portugalským vínem. Až budete mít dost ležení pod slunečníkem, doporučuji vydat se na dvě procházky. Po třech kilometrech východním směrem dojdete k hotelu Palácio Estoril. Právě tady se natáčel šestý film ságy o Jamesi Bondovi v čele s Georgem Lazenbym s názvem Ve službách Jejího Veličenstva.

Foto: Markéta Foktová

Maurský hrad v Sintře

Pokud se z Cascais vydáte naopak na západ, přijdete po čtvrthodince k malebnému útesu Boca do Inferno neboli Pekelná ústa. Původně byla Boca do Inferno jeskyně, která se díky erozi zhroutila a vznikl mořský oblouk.

Pohádkový mišmaš

Výlet do Sintry je cestou do pohádky s trochu mysteriózním nádechem. Abyste stihli navštívit všechny zdejší hlavní památky, potřebujete na to alespoň dva dny. Co se dá v pohodě stihnout za jeden den, je téměř psychedelický hrad Palácio da Pena v kombinaci s gotickým sídlem a iniciační studnou Quinta da Regaleira. Až budete pomalu stoupat k hradu a bujný porost vám poodhalí jeho pestrobarevné kontury, pochopíte, proč se palác řadí mezi sedm divů Portugalska. V životě jste neviděli takový mišmaš stylů.

Palác byl postavený amatérským německým architektem Wilhelmem Ludwigem von Eschwege, mineralogem a inženýrem německých dolů. Do návrhu ovšem hodně zasahoval i samotný královský pár, převážně pak královna Marie II., která si budování hradu vzala za své celoživotní poslání.

K pohádkovému ztvárnění panství inspirovalo i Walta Disneyho. Až budete mít koncentrované romance dost, sedněte na autobus číslo 434 a nechte se dovést na zastávku Sintra Vila. Odtud je to do světa magie patnáct minut pěšky.

Quinta da Regaleira byla postavená v gotickém manuelském stylu a působí velice staře. Pravda je ale jiná. Zámek před několika lety oslavil teprve stovku a jeho název nese jméno po jedné z majitelek. Ačkoli zámek sám o sobě působí dosti magicky, nejtajemnějším místem celého obrovského panství je bezesporu posvátný prostor plný esoterických a alchymistických asociací „poco iniciático“.

Do pekla po schodech

Spirálovitou studnu hlubokou 27 metrů nechal postavit poslední majitel panství, entomolog Antonio Augusto de Carvalho Monteiro. Právě tady prý probíhalo mystické zasvěcování kandidátů templářského řádu, kteří až na samé dno sestupovali se zavázanýma očima a mečem v ruce.

Po překonání devíti pater pokračovali do temného labyrintu a dále pak do kaple, kde na ně čekalo bratrstvo. Až opět vystoupáte na světlo, zůstaňte tu ještě chvíli a projděte si překrásný park se spoustou zvláštních staveb.

Může se hodit

  • Vlak do Cascais jede každých 20 minut. Trasa vede po pobřeží. Vlaková linka má konečné zastávky Cais do Sodré a Cascais. Z konečné na konečnou to trvá přibližně 40 minut. V každém vagonu je obrazovka se zastávkami.
  • Vlak do Sintry odjíždí ze stanice Rossio, kterou najdete v historickém centru města. Cesta trvá 40 minut.
  • Vlakové nádraží v Sintře s Palácio Nacional da Pena a Castelo dos Mouros spojuje autobusová linka číslo 434.
  • Hlavními památkami Sintry jsou Palácio da Pena, Castelo dos Mouros, Monserrate, Quinta da Regaleira a Palácio Nacional de Sintra.
  • V Sintře je možné cestovat také romanticky tuk-tukem. Zaplatíte za něj ovšem minimálně 30 eur, s řidiči je možné smlouvat.

Do Setúbalu za jídlem, delfíny a plážovou atmosférou

Cestování

Portugalská Madeira: Ostrov rumu, velryb a Cristiana Ronalda

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Portugalska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám