Hlavní obsah

Do Setúbalu za jídlem, delfíny a plážovou atmosférou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míříte do Lisabonu a rádi byste poznali i něco nového než jen alabastrově zářící portugalskou metropoli? Jen hodinu jízdy vlakem či autobusem čeká půvabné město Setúbal, které je ideální pro příznivce lokální gastronomie, koupání v nedaleké přírodní rezervaci a sledování či případně i pojídání bohaté vodní zvířeny.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Koupání v chráněné krajinné oblasti Arrábida nedaleko Setúbalu má kouzlo.

Článek

Milovníci portugalského jídla by nejspíš na první dobrou nezamířili do Setúbalu, ale jedná se o chybu, která stojí za nápravu. Přímo v centru města totiž najdou trh Livramento, který svou nabídkou ryb není vyhlášený jen v zemi, ale po celém světě.

Tržnice, kde vyjma těch nejčerstvějších mořských živočichů najdete i lokální maso, mléčné produkty, ovoce, zeleninu, květiny, zákusky či ručně šité textilie, byla otevřena už v roce 1876. Poslední rekonstrukcí prošla před 11 lety, ale hlavní podoba nápadně růžové stavby pochází z roku 1930.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Tržnice má bohatý sortiment a dlouhou historii.

Uvnitř návštěvníky vítají nástěnné obrazy z typických portugalských kachlíčků azulejos, které vyprávějí příběh zdejší oblasti. Nemohou na něm chybět rybáři, protože bezmála 70 ze zhruba 300 stánků v obrovské hale je věnováno rybám a dalším mořským tvorům, jež se vozí každý den časně zrána do zdejšího přístavu.

Mezi nejoblíbenější úlovky na prodej patří mořský ďas, parmice, sépie a nemohou chybět ani mečouni nadměrných velikostí. Nechce-li se vám zrovna vařit, další typickou pochutinou, kterou byste neměli minout, je queijo de Azeitão, sýr, kterým je Setúbal vyhlášený. Vyrábí se z čerstvého ovčího mléka a bylin. Výsledný výtvor ve formě malých oválků je tak krémový, že je prý zbytečné zkoušet jej krájet, lepší je vzít si rovnou lžíci.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Setúbal nabízí navzdory větší rozloze poklidnou prázdninovou atmosféru.

KVÍZ: Jak dobře znáte prosluněné Portugalsko?

Cestování

Láska prochází žaludkem

Kdo už několikrát navštívil Portugalsko, ví, že snad každé město má svou typickou sladkost, v níž jsou hojně zastoupeny žloutky. A v Setúbalu tomu není jinak. Na zdejší tržnici jde v oblasti sladkých pekárenských výrobků nejvíce na odbyt torta de Azeitão. Tenký piškot je potažený žloutkovým krémem a podává se rolovaný a chlazený.

Tržnice v zemi není vyhlášená jen svými produkty, odehrával se zde i děj portugalské telenovely Mar Salgado. Inu, nejedna láska započala nad talířem a douškem něčeho chutného a muškát stařený v dubových sudech je dalším typickým artiklem zdejší oblasti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Klášter Nossa Senhora da Arrábida je půvabný i zdálky.

Když už víte, kde nakoupit svačinku, ještě je třeba zodpovědět, kam s ní vyrazit. Nedaleko se nachází chráněná krajinná oblast Arrábida o ploše bezmála 200 kilometrů čtverečních. Jsou v ní zahrnuta pohoří, lesy, klášter Nossa Senhora da Arrábida i pobřeží s plážemi.

Z pláže Portinho da Arrábida přímo dýchá dovolenková atmosféra, patří také k nejoblíbenějším v zemi. Obzvláště když dorazíte mimo hlavní sezonu, můžete se kochat poklidnými kulisami písečné pláže, tyrkysové vody, bělostných domků s oranžovými střechami a zelení divoce porůstající zdejší masiv. V moři můžete pozorovat pestrou škálu živočichů, ale rybolov je v rezervaci zakázán.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Okolí pláže Portinho da Arrábida je vskutku malebné.

Delfínům na stopě

Milovníci přírody by si neměli nechat ujít ani přírodní rezervaci v ústí řeky Sado. Je dlouhá 175 kilometrů a je jedinou řekou Portugalska, která teče z jihu na sever. Sado ústí do Atlantského oceánu nedaleko Setúbalu a tím vzniká unikátní oblast písčin, bažin, salin a mokřadů, která překypuje životem. Rezervace je velmi oblíbená u pozorovatelů ptáků, nejčastěji jsou zde ke spatření volavky, plameňáci, bahňáci a ledňáčci.

Hlavním lákadlem je ale rodina zhruba třiceti delfínů skákavých. Jedná se o jednu z celkově tří kolonií divokých delfínů žijících v ústích evropských řek. Můžete se s nimi seznámit na jednom z mnoha lodních výletů, které jsou zde nabízeny. Plavba trvá zhruba tři hodiny, a když se po počátečním hledání v dáli objeví lesklé hřbety s ploutví simulující pohyb vln, jedná se o vskutku nezapomenutelný zážitek.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Na delfíny narazíte na specializovaném lodním výletu téměř vždy.

Podaří-li se vám delfíny spatřit z bezprostřední blízkosti, udiví vás jejich velikost. Dobře živení jedinci mají na délku až čtyři metry. Elegantní tmavé stíny plující kolem lodi tak budí nejen obdiv, ale i respekt.

Setúbal nabízí jedinečnou možnost poznat portugalskou divokou přírodu za humny metropole. Kdo ví, třeba už příště zamíříte přímo do něj či jiného z méně známých městeček. V každém z nich čeká příběh, který touží po objevení.

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Cestování

Jednu z nejpůvabnějších portugalských vesnic najdete na okraji strmého útesu

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám