Hlavní obsah

Ozbrojenci Hamásu zabili i starostu, Izraelce drží jako rukojmí a odvážejí je, hlásí média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi obětmi sobotního útoku palestinských radikálů na Izrael je i starosta, který se postavil ozbrojencům, hlásí tamní média. „Ofir Liebstein byl zabit, když bránil město proti teroristickému útoku,“ ohlásila oblastní rada osídlení Ša'ar ha-Negev. Podle webu Times of Israel byl politik zabit při střetech s radikály z hnutí Hamás. Obětí palestinského řádění už je přes dvacet.

Palestinci se radují ze zadržení izraelského vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Situace v prvních chvílích po překvapivém útoku zůstávala nepřehledná. V sobotu ráno bylo z oblasti Gazy odpáleno asi 2500 raket na města ve středním a jižním Izraeli, přičemž některé dosáhly až do Jeruzaléma, zatímco palestinští ozbrojenci pronikali přímo do osídlení na jihu židovského státu.

„Izraelští civilisté byli také drženi v zajetí teroristů ve svých domovech,“ hlásil web listu Ha'arec.

Zbytečná válka speciál: Válka v IzraeliVideo: Novinky

Na propalestinských účtech na sociálních sítích se objevila například i fotografie matky se dvěma malými dětmi odváděná ozbrojenci s tím, že jde o obyvatelku jedné z židovských obcí. Propalestinští diskutující se tím dobře bavili.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

„Moje sestra řekla, že ozbrojenci vstoupili do jejich domu, nemohu se s ní spojit,“ řekla Gaia, obyvatelka Tel Avivu, webu listu Ha'arec. Její sestra, která žije v kibucu Nir Oz na jihu Izraele, jí přitom řekla, že nikde v dohledu nebyla izraleská policie ani armáda.

Palestinští ozbrojenci také zveřejnili fotografie na nichž zřejmě do Pásma Gazy odnášejí tělo mrtvého izraelského vojáka.

Pod raketovou palbou se ocitlo mimo jiné i město Rahat na jihu Izraele, které čítá zhruba 75 tisíc obyvatel. „V celém městě je možná deset krytů,“ postěžoval si starosta Ata Abú Mediam. „Po předchozím kole raketových útoků jsem požádal o padesát ochranných štítů, dostali jsme dva,“ dodal.

„Po tomhle už děti do školy neposílám. Zatím jsou školy v osadě otevřené, kdo nemá jiný úkryt, ať zůstane tam,“ dodal starosta s tím, že pět obyvatel Rahatu bylo zastřeleno při práci na polích v blízkosti Pásma Gazy. „Nemám ověřeno, zda ze zbraní stříleli obyvatelé Gazy nebo bezpečnostní složky,“ dodal. Při střeleckém útoku v tamní čtvrti Albat bylo také několik mrtvých a raněných, přesný počet ale nebyl v první chvíli znám.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích podle stanice BBC ukazují skupinu těžce ozbrojených palestinských radikálů oblečených v černých kombinézách, jak jezdí kolem města Sderot v pick-upu. Na dalších záběrech se zdálo, že ti samí ozbrojenci se dostali do přestřelky s izraelskými bezpečnostními silami v ulicích tohoto města, které je jen 1,6 kilometru od Gazy.

Celkové počty mrtvých a raněných zůstávaly během soboty nejasné. Izraelská záchranná služba v první chvíli mluvila o nejméně jednom mrtvém a 16 těžce raněných po raketových útocích. Jen nemocnice ve městě Aškelon na jihu ale později uvedla, že ošetřuje 68 raněných, zatímco jiná nemocnice v Beer Sheva hlásila 80 dalších.

Izrael zahájil odvetnou operaci Železné meče

Blízký a Střední východ

Izrael je ve válce

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám