Hlavní obsah

V Chile uzavřeli populární turistickou lokalitu. Kvůli klimatickým změnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Chile se rozhodly uzavřít ledovec Exploradores, který patří k oblíbeným lokalitám Patagonie. Důvodem je klimatická změna a s ní spojený úbytek ledu a tím pádem větší riziko pro návštěvníky. Na průvodce, kteří turisty při přechodu ledovce doprovázeli, nemá uzavření přírodního divu jen ekonomický dopad, ale také emoční.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec má rozlohu asi 95 kilometrů čtverečních.

Článek

Ledovec, jehož plocha je kolem 95 kilometrů čtverečních, se nachází v národním parku Laguna San Rafael v chilské části Patagonie. Vládní nezisková agentura National Forestry Corporation, která má v péči lesy, jako důvod uzavření uvedla narůstající riziko pro turisty. Vlivem rapidního tání se ledovec stal nebezpečným pro přechod a další dobrodružné aktivity.

„Je tu evidentní riziko a nejistota, pokud jde o chování ledovce. Podmínky pro cestovní ruch nejsou bezpečné,“ cituje neziskovku agentura AP.

Uzavření přichází poté, co se začátkem října odlomila z hlavní části ledovce obří kra. Odborníci proto iniciovali intenzivní dvoutýdenní studii, během níž zjistili, že ledovec překročil hranici bezpečnosti. Od roku 2020 se podle Independentu masa ledu ztenčila o půl metru.

Národní park jako takový zůstává nicméně návštěvníkům otevřený, ledovec si mohou prohlédnout z dálky během plavby lodí.

Riziko je vždy, tvrdí průvodkyně

Uzavření ledovce těžce nesou někteří průvodci. Bianca Mirandová, která tu pracovala přes dekádu, pro AP uvedla, že nejde jen o ekonomický aspekt věci, ale také o emoční.

„Pracovali jsme tu přes deset let a ledovec se nám stal druhým domovem. Pracujeme v cestovním ruchu, který se zaměřuje na dobrodružné aktivity, takže riziko existuje vždy. Pokud zavřeme tady, přestaňme také lézt na Everest, po horách, zrušme skydiving,“ uvedla průvodkyně.

Independent připomíná, že milovníci lezení po ledovcích se musejí na nové podmínky adaptovat všude po světě. Vyšší teploty totiž ovlivňují i jiná populární místa. Loni například zemřelo v severní Itálii několik lidí, když tající ledovec spustil lavinu. Ve stejné době řada společností rušila výstupy na Mont Blanc, rovněž kvůli tajícímu ledu.

KVÍZ: Jak dobře znáte Švýcarsko Jižní Ameriky?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám