Hlavní obsah

Tyrolský Gurgl je středisko, které turisté zatím nezaplavili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propojené skiareály Obergurgl a Hochgurgl jsou „schované“ až na samém konci údolí Ötztal v Rakousku, přímo u italské hranice. Převážná většina lyžařů, kteří přijíždějí do tohoto regionu, míří do sousedního světoznámého Söldenu, v Gurglu tak panují klid a ideální podmínky pro rodinnou zimní dovolenou.

Foto: Ötztal Tourismus

Skvěle upravených běžkařských stop je tu více než třicet kilometrů.

Článek

Malebné tyrolské údolí Ötztal se proslavilo v roce 1991, kdy horolezci na hoře Similaun (3606 m n. m.) objevili nejstaršího místního obyvatele. Dokonale zakonzervovaný lovec z doby měděné, který dostal jméno Ötzi, se ke svému věčnému ledovému spánku uložil již před 5500 lety.

Když se řekne Ötztal, možná si kromě slavné mumie vybavíte také Sölden, legendární lyžařského středisko se dvěma ledovci, kde se každý rok koncem října jezdí úvodní závod Světového poháru v alpském lyžování. Ještě známější je tento resort od roku 2015, kdy se na zdejších sjezdovkách natáčela předposlední bondovka Spectre s Danielem Craigem v hlavní roli.

Gurgl zůstává ve stínu svého slavnějšího souseda – a to je jen dobře –, avšak pokud zatoužíte odskočit si na pisty, po kterých se proháněl James Bond, nebo zajít do agentova muzea 007 Elements v nadmořské výšce přes tři tisíce metrů, žádný problém: „gurglovský“ skipas platí i v Söldenu a cesta skibusem zabere čtvrthodinku.

Jedno středisko

Skiareály Obergurgl a Hochgurgl před několika lety propojila lanovka a nyní vystupují jako jedno středisko pod méně krkolomným názvem Gurgl. Lyžařům a snowboardistům nabízí celkem 112 kilometrů sjezdovek na převážně severozápadních svazích v nadmořských výškách od 1800 do 3080 metrů a zimní sezonu od poloviny listopadu do konce dubna.

Díky tomu, že Gurgl leží až na konci údolí, navíc za větším resortem, lyžují na místních svazích téměř výhradně lidé, kteří jsou zde ubytováni. A těch není mnoho.

Skvělé sjezdovky, kde o lyžaře nezakopáváte. Grossarl leží ve stínu velikánů

Cestování

Vzhůru do lyžařských terénů míří čtyři páteřní lanovky – tři z Obergurglu a jedna z Hochgurglu. Bydlíme v Obergurglu a na první jízdu nastupujeme na lanovku Hohe Mut Bahn s horní stanicí pod stejnojmenným vrcholem (Hohe Mut, 2653 m n. m.).

Na úvod si sjedeme červenou sjezdovku č. 1, která v táhlých zatáčkách krouží do nejjižnější zóny resortu a zhruba v polovině svahu na ni navazují další tři červenomodré pisty. Mezi nimi láká k podrobnějšímu průzkumu skvěle vybavený snowpark a funcrossová trať s terénními vlnami a dalšími překážkami.

Foto: Profimedia

Sjezdovky v Gurglu obsluhuje pětadvacet lanovek.

Když vše důkladně projedeme a proskáčeme, vrátíme se zpět ke spodní stanici Hohe Mut Bahn a vyjedeme lanovkou Rosskarbahn, vybudovanou v loňském roce, do další části skiareálu pod vrcholem Festkogl (3038 m n. m.).

Od horní stanice roluje pestrá směs tratí všech obtížností včetně „fisácké“ červené č. 7, která slouží pro závody Evropského poháru. Vedle ní se vine přehledná a dokonale rovná černá pista č. 8. Až do údolí pak vede plnotučná červená č. 12 a modrá turistická č. 6, která bývá osvětlená pro večerní lyžování.

Foto: Profimedia

Kolem sjezdovek se prostírají nekonečné plochy pro jízdu ve volném terénu.

Traverz do Hochgurglu

Zhruba v polovině svahu pod Festkogelem stojí lanovka Top Express, která zajišťuje traverz do Hochgurglu. Cestou vysoko nad bočními údolíčky Königstal a Ferwalltal spokojeně odpočíváme, protože na rozdíl od jiných středisek, kde podobné „dálkové“ trasy obsluhují obří kabiny pro desítky pasažérů „na stojáka“, tady pendlují klasické kabinky pro půltucet sedících. Asi po patnácti minutách vystupujeme.

Ocitáme se v centru skiareálu v Hochgurglu u restaurace Schermer Schirm. Vzhůru míří dvě lanovky, první z nich Schermerbahn jede pod horu Schermerspitze (3116 m n. m.), odkud sjíždíme zpět po členité červené autostrádě č. 30.

Foto: Ötztal Tourismus

Restaurace Top Mountain Star vypadá, jako kdyby byla z jiné planety.

Lanovka Wurmkogl nás pak vyveze pod stejnojmenný vrchol (3082 m n. m.), kde si dáme pauzu ve futuristické restauraci Top Mountain Star s celoprosklenými stěnami a panoramatickým výhledem. Od „Horské hvězdy“ se spouští dolů modrá č. 29 se snowparkem a velmi svižná černá č. 28.

Dále se přesouváme po modrém traverzu č. 46 ke spodní stanici lanovky Kirchenkarbahn, která stojí u vyhlídkové vysokohorské silnice Timmelsjoch. Součástí komplexu lanovky je muzeum historických motorek, k němu se ještě vrátíme. Kirchenkarbahn obsluhuje několik pěkných červenomodrých tratí, obzvlášť doporučujeme č. 42.

Foto: Profimedia

V Gurgl jsou celkem čtyři snowparky či fun slopes.

Vyznavači běžkování mají k dispozici přes třicet kilometrů stop ve výšce kolem 1900 m n. m. Pro začátečníky je připraven tréninkový okruh na ploché louce u kostela v Obergurglu. Naše výprava vyráží na trochu náročnější, sedmikilometrovou trať od parkoviště u páteřní lanovky v Hochgurglu k osadě Alt-Poschach.

Sáně i bazén

Stopa se vine zpočátku po dně údolí, pak lehce stoupá zalesněnou krajinou přes pastviny Issewiesen a zpět se stáčí po břehu potoka Gurgler Ache. Koho nebaví běžky, ten může vyrazit sáňkovat. Dráha v Hochgurglu bývá osvětlená každý čtvrtek od 19 do 22.30 hodin a sáňky pronajímá prodejna Scheiber Sport v budově lanovky. Její využití je s platným skipasem zdarma.

V Obergurglu se sáňkuje každý den na sjezdovkách u vleků Wiesenlift a Mahdstuhllift. Zabruslit si můžete v Obergurglu na kluzišti u hotelu Enzian naproti kapličce St. Bernharda. A za špatného počasí se nabízí koupání v aquaparku Freizeit Arena v sousedním Söldenu. Obří bazén s vířivkami, umělou jeskyní, dětskými skluzavkami a vodou o teplotě 30 °C doplňuje saunový svět.

Motorky v oblacích

Nejvýše položené muzeum historických motorek na světě sídlí v komplexu Top Mountain Crosspoint (2175 m n. m.) u hraničního přechodu na silnici Timmelsjoch nad Hochgurglem. Budova kdysi bývala celnicí, dnes slouží jako stanice lanovky a je domovem nejen muzea, ale také stylové motorkářské restaurace.

Foto: Ötztal Tourismus

Muzeum historických motocyklů Top Mountain Crosspoint nadchne nejen motorkáře.

Muzeum přede dvěma roky vyhořelo, avšak po kompletní rekonstrukci je opět v provozu. Na ploše 4500 metrů čtverečních uvidíte více než pět set motorek od nejstarších strojů z osmdesátých let devatenáctého století až po současné modely.

Uprostřed expozice stojí plastický 3D model pohoří táhnoucí se kolem silnice Timmelsjoch, která je jednou z vůbec nejoblíbenějších motorkářských vyhlídkových tras. Silnice s množstvím serpentin vypadá tak lákavě, že bychom nejraději hned skočili na některý z vystavených strojů – velká část z nich je v pojízdném stavu – a vyrazili na výlet do Itálie.

Lyžování pro mámy, táty i děti na hranicích Salcburska a Korutan

Cestování

Kudy

  • z Prahy vede trasa přes Rozvadov, Mnichov, Ga-Pa, Seefeld a Oetz – najedete 600 km
  • z Brna přes Mikulov, kolem Vídně, Lince, Salcburku, Kufsteinu a Innsbrucku – 700 km
  • o víkendu 24.–26. března se v Gurglu koná poslední závod série Open Faces Freeride Tour. Více na: tyrolsko.cz, gurgl.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám