Hlavní obsah

Proč potřebujeme dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky skončily a do léta daleko. Mnoho lidí zažívá po Vánocích chmurné stavy z nedostatku pozitivních stimulů v blízké budoucnosti. Dobrou zprávou je, že podle psychoterapeutky pomůže i pouhý výběr či rezervace dovolené. Proč ji nejen chceme, ale skutečně potřebujeme, a jaká je ideální doba strávená za hranicemi všedních dnů a starostí?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dovolená nám neprospívá pouze pocitově, opravdu ji potřebujeme.

Článek

Se zjištěními mediálně známé psychoterapeutky Anny Williamsonové přišel server Daily Mailu. Vyplývá z nich, že okamžitě po skončení vánočních a silvestrovských oslav lidé zažívají „hormonální pád“.

„Chemie našeho mozku byla změněna zvýšeným stavem radosti, a proto touží po dalším oxytocinu a dopaminu, což jsou pro náš mozek hormony odměny, útěchy a lásky. Proto se snažíme rezervovat dovolenou v lednu,“ vysvětlila Williamsonová.

Z čistě cestovatelského hlediska se hodí podotknout, že máte-li hodně specifické požadavky, kupříkladu oblíbený ostrov a na něm ověřené ubytování, leden je už hodně hraničním termínem. V takovém případě je po soukromé ose nejjistější domluvit se už v závěru končící dovolené na termín napřesrok. Nelpíte-li tolik na detailech, leden je pro rezervaci letních prázdnin v pořádku.

Kam vyrazit na dovolenou v roce 2024? Přinášíme šest neotřelých tipů

Cestování

Těší nás už jen rezervace

Nejčastěji podle průzkumů rezervujeme dovolenou 6. ledna, první lednová sobota po svátcích je díky specifickému fenoménu známá jako „Slunečná sobota“.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

K moři, nebo na hory? Už jen výběr dovolené nás těší.

Pouze „zmáčknutí tlačítka“ pro potvrzení rezervace dovolené spouští v mozku koktejl hormonů, který okamžitě zlepšuje náladu a kognitivní funkce a snižuje stres. Dovolená sama o sobě vylepšuje naši schopnost kreativního myšlení, může mít trvalé pozitivní účinky na nervový systém, a pomáhá tak lidem lépe se zotavit ze stavů po mrtvici či zlepšit zdraví srdce.

Jak často a na jak dlouho?

„Řekla bych, že dovolenou nejen chceme… potřebujeme ji,“ dodala psychoterapeutka.

A kolik dovolených či jaká délka pobytu je ideální? Podle Williamsonové nelze univerzálně stanovit počet potřebný pro všechny, ale v rámci zdraví lze doporučit nejméně dvě dovolené ročně.

„Mnohé studie navrhují udělat si volno každý měsíc nebo dva, aby se lidé vyhnuli pocitům úzkosti, strachu, vyčerpání a nemocem těla, i kdyby se jednalo pouze o jeden či dva dny. Další výzkum ukazuje, že kratší a častější (dovolená) může být velmi dobrým řešením, jak zůstat odpočatý, na rozdíl od šetření si na jeden výlet ročně,“ osvětlila čím dál oblíbenější model dovolené psychoterapeutka.

Foto: Profimedia.cz

Anna Williamsonová je známou televizní osobností.

Kýžená délka dovolené je však v mnoha ohledech individuální. Zatímco někoho myšlenka na prodloužený víkend každý druhý měsíc naplňuje radostí, najdou se i jedinci, v nichž časté balení a přesuny vzbuzují spíše paniku.

Ideální dobou delší dovolené je pak podle Williamsonové obvykle osm dnů. Psychoterapeutka neodrazuje od delších pobytů, pouze upozorňuje na skutečnost, že investovat vše do jedné několikatýdenní dovolené každý rok může způsobovat zvýšený tlak na nutnost se dobře bavit v určitou stanovenou dobu. Nemluvě o scénáři, kdy nevyjde počasí a podobně.

Vybírejte, srovnávejte, plánujte

Radost z dovolené si výběrem a plánováním každopádně umocňujeme a prodlužujeme. Už jen procházení online nabídek letenek a zájezdů či listování katalogem cestovní kanceláře zažehne v našem mozku jiskru vedoucí k plánované odměně. Hormony tak vytvářejí podobné pocity, které lidé zažívají při dobrém jídle, nakupování či sexu. Prostě každému, co jeho jest.

Dovolená také zlepšuje spánek, což může přetrvávat i několik týdnů po návratu. Míra odpočatosti samozřejmě závisí i na typu výletu a zařazených činnostech. Budete-li celou dovolenou pouze ležet u vody, neznamená to však nutně, že se vrátíte odpočatější.

Před dovolenou tak psychoterapeutka doporučuje nejen pečlivý výběr lokality, ale i partnera a rozhovor o tom, co všichni zúčastnění od cesty očekávají. Absolutní odpočinek může být stejně správný jako dobrodružná cesta plná aktivit, je však zásadní, abyste se shodli.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Důležité není jen kam, ale hlavně s kým.

Pro maximální míru relaxace Williamsonová radí zařadit i pohyb. Kupříkladu v bazénu a moři nejen postávat, ale opravdu plavat a zařadit pravidelné ranní a večerní procházky. Vědomí, že děláte něco i pro své zdraví, též může hrát roli.

Rodina i přátelé

Sama psychoterapeutka uniká za hranice všedních dnů asi čtyřikrát do roka na týden a k tomu přidává několik krátkých výletů. Čas se ve svých 42 letech snaží rozložit jak mezi celou rodinu, tak i romantické chvíle s manželem, kratší dobrodružství jen s dětmi či menší prázdniny ve společnosti kamarádek.

Dovolená je totiž podle Williamsonové nezbytná, abychom unikli každodennímu tlaku a strávili kvalitní čas se svými blízkými, za což nám bude vděčný nejen mozek, ale i tělo.

Anketa

Kdy si rezervujete dovolenou?
V začátku roku.
29,8 %
Čekám na výhodnější nabídku na poslední chvíli.
8,2 %
Rozhoduji se impulzivně.
49,4 %
Jezdím na stále stejné místo a rezervuji jej i rok dopředu.
6,8 %
Záleží na typu dovolené, zimní na podzim, letní na jaře.
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 822 čtenářů.

Kam vyrazit na dovolenou v lednu

Cestování

Co si můžete beztrestně odnést z hotelového pokoje

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dovolená v ČR, Dovolená v zahraničí

Reklama

Výběr článků

Načítám