Hlavní obsah

Turistika beze stop připomíná, jak se v přírodě chovat zodpovědně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Turistika beze stop, za kterým stojí mimo jiné společnost E.on a Klub českých turistů, dává návod, jak se k přírodě chovat zodpovědně. Přináší nové výletní trasy, jež poskytnou alternativu k vytíženým turistickým místům.

Foto: Turistika beze stop

Jako první představuje projekt výlet na přehradu Vranov.

Článek

„Osvěta a šíření myšlenek o odpovědném cestování je potřeba, protože to povědomí lidem chybí,“ míní Tereza Kadlecová z České centrály cestovního ruchu Czech Tourism. Vítá, že projekt nabízí nové turistické cíle, jež v budoucnu třeba uleví těm nejvíc navštěvovaným.

Nejvíc návštěvníků, přes dva miliony, loni zamířilo na Pražský hrad. V těsném závěsu následovala lanovka na Petřín. Třetí příčku obsadila zoologická zahrada v Praze. Za ní se umístil Aquapalace Praha a Dolní Vítkovice. V přírodě to nejčastěji táhlo do Adršpašských skal, na Lysou horu, na turistické rozcestí Tři prameny v Hřensku nebo do Punkevní jeskyně a Macochy.

„Chceme ukázat, že Česko není jen Petřín nebo Sněžka,“ vysvětlila smysl nového projektu Kristýna Vacková za E.on, která stála u jeho zrodu. Vedle Manifestu udržitelné turistiky, jenž v deseti bodech říká, jak se chovat na výletech tak, aby lokality, kam lidé míří, zbytečně nezatěžovali, nabízí osmnáct vesměs opomíjených tras.

Trasy i pro kočárky

Postupně se objeví na webové stránce turistikabezestop.cz, která bude spuštěna na konci tohoto týdne. Každá trasa podle Vackové skýtá také například zajímavou farmu, lokální prodejce, gastrotip, poukazuje na přírodní specifikum lokality. Některé jsou vhodné pro menší děti, jiné lze pohodlně zdolat i s kočárky.

„Na každou trasu chceme dát kešku a pamětní knihu s QR kódem, kde v rámci herního programu Technikiáda děti najdou otázky z oblasti energetiky. Čtyři trasy se dočkají virtuálního průvodce pro malé návštěvníky, na některých bude fotopoint, zajímavá dřevěná lavička,“ prozradila, čím chtějí přitáhnout.

Vybrané výlety vedou po značených cestách Klubu českých turistů. V Česku se klikatí 44 tisíce kilometrů značených pěších tras. „Z toho vybírat byla docela příjemná práce,“ usmíval se Pavel Přílepek, šéf značkařů. Zájemci všechny najdou v aplikaci mapy.cz, speciální medailonky o nich natočí internetová televize DVTV. Před letními prázdninami tak vznikne devět tras, na podzim přibude zbytek.

Jako první představila Turistika beze stop putování kolem Vranova nad Dyjí v Jihomoravském kraji. Na seznamu nechybí Modřanská rokle v Praze, národní přírodní památka Peklo, hrad Hauenštejn, naučná stezka Jeřáb, Vizovice, zámecká naučná stezka Bartošovice. Podrobnosti k nim se objeví postupně.

Poesiomat už má i hrad Lipnice. Hlas ze země pobaví u šesti památek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám