Hlavní obsah

Poesiomat už má i hrad Lipnice. Hlas ze země pobaví u šesti památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipnice nad Sázavou

Instalace mluvící roury alias poesiomatu na návrší proti hradu Lipnice nad Sázavou završila hradozámeckou sérii populárních poetických zařízení. Ta dnes čítá šest adres, kde periskop čnící ze země přispívá zjevem i obsahem k posílení ducha místa.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Výběr místa pro poesiomat na Lipnici se opravdu vydařil, láká k posezení.

Článek

Poesiomaty umisťuje do veřejného prostoru spolek Piána na ulici Ondřeje Kobzy. Ze železné trubky opatřené klikou pro výrobu elektřiny se po volbě příslušného tlačítka ozve vybraný zvukový záznam. Výběr „playlistu“ má vždy na umístění přístroje vazbu. V Lipnici nad Sázavou je jí hlavně Jaroslav Hašek, pohřbený jen pár desítek metrů níže na lipnickém starém hřbitově. Až spiritistické místo vtipně okomentoval spisovatel Miloš Doležal, který stojí za obsahem lipnického „periskopu“.

„Doporučuji radnici namontovat sem fotopast,“ rozesmál Doležal přítomné na slavnostním uvedení lipnického poesiomatu do provozu. Dá se přitom předpokládat, že půvabný přírodní a přirozený amfiteátr, opatřený rozměrným stolem a špalkovými sedačkami, bude lákat ke zdržení především živé. O další rozměr tak posílí vnímání samotného hradu, stojícího na protějším návrší.

„Věřím tomu, že umístění poesiomatů na vybraných památkových objektech přispěje k oživení a navození příjemné atmosféry místa,“ zmínila Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu, který je partnerem projektu.

Je i na Řípu

Od loňského podzimu se poesiomaty rozmluvily u zámků Frýdlant, Kratochvíle, Červená Lhota, Kunětická Hora a Jezeří a také na vrcholu hory Říp.

„Poesiomat může návštěvníkům z výletu udělat ještě větší zážitek a třeba jim i rozšířit obzory o literární souvislosti,“ uvedla Jana Tomas Sedláčková z Nadace PPF, která projekt podpořila.

Lipnická roura nabízí mezi dvaceti položkami kromě vyprávění spojených s Haškem též pověsti lipnického hradu, básně o Lipnici či četbu z deníku Jiřího Wolkera, který Lipnici poznal jako skaut.

Lipnický hrad je opředen pověstmi. Místní poklad střeží kostlivec s diamantovýma očima

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám