Hlavní obsah

Turisté krmili medvíďata. Část přírodního parku se kvůli nim musela zavřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA museli uzavřít část scénické silnice Blue Ridge Parkway po několika případech, kdy turisté krmili medvíďata. Zhruba dvanáctikilometrový úsek je neprůjezdný od pondělí do odvolání. Správa národních parků uvedla, že krmení či přibližování se k divoké zvěři je velmi nebezpečné a mohlo by skončit tragicky.

Foto: Profimedia.cz

Blue Ridge Parkway je nejnavštěvovanější lokalitou, o kterou pečuje americká správa národních parků.

Článek

„Když lidé záměrně lákají medvědy odpadky a jídlem, může to vést k velmi nebezpečným situacím. V tomto případě chceme dát medvědům prostor, aby ztratili zájem o tuto konkrétní oblast, než se situace vyhrotí natolik, že budou návštěvníci či medvědi ohroženi,“ uvedla za správu národních parků Tracy Swartoutová.

Podzim je pro medvědy významným ročním obdobím, píše CNN a dodává, že zvířata tráví i desítky hodin hledáním potravy, aby se připravila na zimní spánek. Správci přírodního parku upozorňují, že přibližovat se k medvědům na bezprostřední vzdálenost je navíc ilegální, o krmení nemluvě.

Nenavazovat oční kontakt

V této souvislosti vydala správa národních parků také příručku, jak postupovat v případě medvědího útoku či jak se mu nejlépe zcela vyhnout. Klíčové je zvíře neprovokovat, zachovat si dostatečnou vzdálenost a nechat mu prostor, aby mohlo odejít. Během toho je ideální vyvarovat se očnímu kontaktu a nezpanikařit, když se medvěd postaví na zadní, protože nejde o agresivní postoj.

Ačkoli jsou útoky medvědů na lidi vzácné, podle správy národních parků k nim občas dojde. Letos v září například turista v Montaně přišel o část čelisti, ale očekává se jeho plné zotavení. Méně štěstí měli dva lidé, kteří zemřeli během zářijového útoku v kanadském národním parku Banff, kde je napadl grizzly. V červnu byl v Arizoně usmrcen 60letý muž.

K útokům ale dochází i v Evropě. CNN připomíná dva roky starý případ, kdy byl 70letý lovec vážně zraněn medvědem ve Francii.

Americký přírodní park se scénickou silnicí Blue Ridge Highway je vůbec nejnavštěvovanější lokalitou, o kterou správa národních parků pečuje. Loni sem zavítalo přes 15 milionů lidí. Silnice začíná ve Virginii, táhne se zhruba 750 kilometrů a končí v Severní Karolíně.

Zámky lásky tíží už i Grand Canyon. Odhozené klíčky polykají kondoři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám