Hlavní obsah

Zámky lásky tíží už i Grand Canyon. Odhozené klíčky polykají kondoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámečky, které milenci věší na mosty či plůtky na znamení společné lásky, představují značný problém pro americký Grand Canyon. Nejde o zámky jako takové, jako spíš o klíčky, které dvojice odhazují do neznáma. Kromě toho, že tím znečišťují národní park, blyštivé předměty také lákají kondory, kteří klíče mnohdy spolknou.

Foto: Profimedia.cz

Grand Canyon trápí zámky lásky (ilustrační foto).

Článek

Správa amerického národního parku vydala na Facebooku varování pro turisty, aby na ploty zámečky lásky nevěšeli. „Lidé si myslí, že jde o skvělý způsob, jak ukázat lásku k jiné osobě. Není. Jde o znečišťování a formu graffiti. A jelikož lidé klíčky zahazují do kaňonu, je situace ještě horší a nebezpečnější pro tamní zvířata,“ napsali správci rezervace.

Upozornili na to, že blyštivé klíčky lákají především kondory, kteří jsou jako malé děti a rádi zkoumají neznámé předměty.

„Když uvidí minci, obaly nebo blyštivý kus kovu, jako je klíč od zámečku vhozený do kaňonu, tak ho sní. Kondoři nejsou uzpůsobeni k tomu, aby strávili kus kovu,“ vysvětlila polopaticky správa parku. Doplnila, že ptáci následně musejí podstoupit operaci. Pokud by spolykali až příliš podobných objektů, mohou nicméně pojít.

K odhazování předmětů do kaňonu dochází dennodenně. Jak správci doplňují, nejde ovšem o problém vyhrazený pouze Grand Canyonu.

Zámečky lásky s vyrytými iniciálami milenců koneckonců potrápily už řadu destinací, Prahu nevyjímaje. V českém hlavním městě si zamilované dvojice oblíbily můstek vedoucí z Kampy na Velkopřevorské náměstí s Lennonovou zdí, odkud se zámky pravidelně odštípávají. Poškozují totiž mostní konstrukci.

Zámky lásky také neodmyslitelně patřily k Paříži. Kvůli poškozování mostů je však věšení zámečků ve francouzské metropoli od roku 2015 zakázané.

Městečko ve Vermontu uzavřelo silnice kvůli influencerům fotícím padající listí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám