Hlavní obsah

Tříletá plavba kolem světa se neuskutečnila. Na řadu přichází tříapůlletá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující, kteří se měli zúčastnit velkolepé tříleté plavby kolem světa, skončili nejen bez výletu svého života, ale často i bez střechy nad hlavou, neb kvůli němu prodali nemovitý majetek. Nyní mají novou šanci, a nejen oni. V květnu má vyrazit menší loď s promyšlenějším plánem, a to na ještě delší dobu. Dali byste si říct?

Foto: Profimedia.cz

Tříapůlletá plavba má začít v květnu 2024. Ilustrační fotografie

Článek

Tříapůlletá plavba kolem světa se má uskutečnit pod hlavičkou Villa Vie Residences a podle serveru CNN již došlo k nákupu lodi. Ta má být mnohem menší než v případě neuskutečněné tříleté plavby, což pořadatelé prezentují jako výhodu, neb bude moci zakotvit ve více přístavech, kam mají obří plavidla „vstup“ zakázán.

Dorazí v únoru, vypluje v květnu

Loď postavená roku 1993 prošla rekonstrukcí v roce 2009 a poté i o deset let později. V roce 2019 se stala největší lodí, která se kdy protáhla Korintským průplavem.

Kapacita kocábky má být 924 pasažérů, k dispozici je 485 pokojů. Cestující budou mít k dispozici 8 podlaží, několik restaurací, barů a salonků. Chybět nebudou lázně, fitness centrum, knihovna, lékařské centrum ani bazény, které v současnosti procházejí úpravami, stejně jako jsou přidávány další vířivky. Loď má být „doručena“ v únoru a na cestu se vydat v květnu 2024.

Měla by se plavit celkem 1301 dnů, navštívit přitom 147 zemí a zakotvit ve 425 přístavech. Rychlý internet má být při životě na cestách samozřejmostí, stejně jako kulinární centrum pro ty, kterým by se už zajídala servírovaná strava a chybělo jim vaření. Na lodi bude též golfový simulátor a počítá se se zastávkami na světových greenech.

Limetkoví mravenci, lascivní květy i nemoc jménem Havana

Cestování

Koncept se liší od většiny výletních plaveb v mnoha ohledech. Zatímco obvykle se pasažéři dostanou na pevninu jen na pár hodin, během tříapůlleté plavby by měli mít možnost zůstat v destinacích dva až sedm dnů, což je dost času na lepší seznámení se s navštívenou lokalitou.

Cestující si navíc nemusí zakoupit celou dobu plavby. Ta bude rozdělena do segmentů po zhruba 35 až 120 dnech. Kdo bude mít zájem, může se plavit tři a půl roku nebo jen víc než měsíc či něco mezi tím. Ti, kteří nebudou ani po 42 měsících dostatečně nasyceni životem na moři, se navíc mohou těšit na další plánovaná prodloužení.

Žít 15 let na lodi?

Po špatných zkušenostech s tříletou plavbou též nemá být vyžadováno zaplacení celé sumy za plavbu předem. Realizační tým Villa Vie, který se odpojil od projektu tříleté plavby již v roce 2022 kvůli neshodám v přístupu, nabízí větší diverzitu možností.

Kajutu na lodi má být možné si jak zakoupit, tak pouze pronajmout na různou dobu. Pronájem pokoje má vyjít okolo 2000 korun na noc, což činí bezmála 730 000 korun za rok a necelé 2 200 000 korun za tři roky na cestách. Kajuty s balkonem jsou samozřejmě dražší, vyjdou na více než dvojnásobek.

Dříve to bylo peklo na zemi. Dnes zůstala v exotickém ráji po temné minulosti jediná stopa

Cestování

Nákup kajuty je pak garantován na dobu 15 let, což má být obvyklá životnost lodi. Po skončení tříapůlleté plavby jsou totiž plánována prodloužení. Pokud by k nim nedošlo, cena za nákup má být v příslušné míře refundována vlastníkům.

Nákup kajuty začíná na 2 220 000 korun u té nejlevnější, je však třeba počítat ještě s měsíčními poplatky od 39 tisíc. Čím lepší kajuta, tím jsou samozřejmě veškeré ceny vyšší. Zakoupit si pokoj se podle pořadatelů vyplatí pouze v případě, že se chcete plavit více než tři a půl roku.

V cenách mají být zahrnuty internet, jídlo i nápoje, k večeři i ty alkoholické, úklid pokojů jednou týdně a služby prádelny dvakrát za sedm dnů. Dále mají být obsaženy návštěvy lékaře, ačkoli ceny za výkony a léky se platí extra.

Anketa

Lákal by vás život na lodi?
Určitě, s dostatkem financí klidně na tři a půl roku nebo déle.
32,3 %
Na 35 dnů ano, ale asi ne déle.
27,8 %
Nevím, neumím si život na lodi představit.
8 %
Rozhodně ne, není to nic pro mě.
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1455 čtenářů.

Tříletá plavba kolem světa se definitivně ruší. Nemáme loď, přiznala společnost

Cestování

Západním Karibikem na rozmařilé vlně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám