Hlavní obsah

Tříletá plavba kolem světa se definitivně ruší. Nemáme loď, přiznala společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro pasažéry to měl být životní zážitek, tři roky měli brázdit moře a oceány na výletní plavbě kolem světa. Společnost Life at Sea Cruises, která měla cestu zaštítit, ale nakonec vše ruší. Nemá totiž vhodnou loď. Firma se zavázala, že všem cestujícím samozřejmě vrátí peníze.

Foto: Profimedia.cz

Tříletá plavba kolem světa se neuskuteční (ilustrační foto).

Článek

Loď měla na ambiciózní plavbu původně vyrazit prvního listopadu z Istanbulu. Z toho sešlo a novým datem se stal 11. listopad s Amsterdamem coby místem nástupu. Ani druhý termín se ovšem nezrealizoval a nedopadne to ani s třetím, 30. listopadem. Podle CNN napsala společnost pasažérům, že se plavba definitivně ruší.

Někteří z cestujících jsou v tuto chvíli stále v Istanbulu, kam vyrazili s předstihem, zatímco jiní se podle všeho nemají kam vrátit. Kvůli drahému palubnímu lístku prodali nemovitosti či další majetek, aby si tříletý výlet za v přepočtu až dva a půl milionu korun, mohli dovolit.

„Množství lidí teď nemá, kam jít, někteří dokonce potřebují refundaci, aby si našli nové bydlení. Není to dobrá situace,“ uvedl jeden z cestujících, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Společnost měla původně zakoupit vysloužilou loď AIDAaura od německé plavební firmy a překřtít ji na MV Lara. Z obchodu ale nakonec sešlo, mimo jiné i kvůli neklidu na Blízkém východě, který odradil řadu investorů. „Nepříjemnosti nás velmi mrzí,“ doplnil k situaci Vedat Ugurlu, majitel společnosti Miray Cruises, která vlastní Life at Sea Cruises.

Od začátku s otazníky

Cestující, kteří se měli na tříleté dobrodružství vypravit, nyní netuší, co si počnou. Prožívají přitom celou škálu emocí. „Jsem smutný, naštvaný a ztracený. Na další tři roky jsem měl naplánovaný nevšední život, a teď nemám nic. Nevím, jak se posunout kupředu,“ uvedl pasažér, který si rovněž přál zůstat v anonymitě do doby, než mu společnost vrátí peníze.

Jiný cestující se cítí zrazený a bude mít teď problémy s důvěrou. „Nikdy by mě nenapadlo, že se jako senior dostanu do takové pozice.“

Nad opulentní plavbou přitom od samého začátku viselo mnoho otazníků. Bývalý šéf Life at Sea Cruises Mike Petterson se už dříve i s celým týmem stáhl právě kvůli nejasnostem ohledně lodi, na níž se cesta uskuteční. Plovoucí giganty ve flotile Miray Cruises totiž nebyly dostatečně velké pro zážitek takových rozměrů.

Cestující měli během tří let navštívit na 135 zemí a zavítat ke známým památkám, jako jsou třeba Machu Picchu, socha Krista Spasitele či egyptské pyramidy. Nejlevnější palubní lístky vyšly na 60 tisíc dolarů, což je přes 1,3 milionu korun. Za apartmá s balkonem si však cestující připlatili i přes 2,5 milionu korun.

Čedok zrušil lety do egyptské Taby z jihu Čech

Cestování

V Singapuru se chystá světově první kočičí plavba

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám