Hlavní obsah

Obnova poutního areálu v Horní Polici pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou letech bude pokračovat obnova poutního areálu v Horní Polici na Českolipsku.

Foto: Michael Polák , Právo

Obnovený areál v Horní Polici. Rekonstrukcí teď projde ambit okolo kostela.

Článek

Národní kulturní památka, areál kolem kostela Navštívení Panny Marie  v Horní Polici v posledních desetiletích přežívala jen zásluhou ohromného úsilí místní farnosti. V letech 2019 a 2020 se ale díky štědré evropské dotaci dočkala rozsáhlé rekonstrukce za zhruba 130 milionů korun. Renovací částí, na něž se v první etapě nedostalo, se teď bude pokračovat.

„Kdo měl možnost vidět proměnu, kterou prošlo toto poutní místo již v první etapě, musel žasnout. Cílem je opravit celý areál,“ uvedla Květa Vinklátová (SLK), náměstkyně libereckého hejtmana, zodpovědná za resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

V první části rekonstrukce byl opraven kostel, zvonice, pět věžiček na ambitech a prostranství mezi jednotlivými částmi areálu. V kostele se obnovovaly krovy a pokládala nová střecha, svatostánek dostal nové fasády a zrestaurovaná okna a dveře.

Rekonstrukce litomyšlské památky UNESCO stále nezačala

Cestování

Byl také obnoven barokní odvodňovací systém, zrestauroval se hlavní oltář a dva boční oltáře v hlavní lodi a spolu s nimi i kazatelna a baldachýn, pod nímž původně leželo tělo římské mučednice sv. Kristýny.

Peníze pošle kraj

Celebranti hornopolických mší nově usedají ve zrestaurovaném křesle vévodkyně Anny Marie Karolíny z roku 1756. V hlavní lodi kostela byla také zrestaurována štuková výzdoba, obnoveny byly barokní nástropní malby, restaurátorským zásahem prošly balustrády na kůru a emporách. Kostel získal i novou elektroinstalaci, osvětlení a zabezpečovací, kamerový a protipožární systém.

Už na tuto první část přispěl Liberecký kraj částkou dva a půl milionu korun. Na renovaci severního křídla ambitu a vnější římsy teď pošle dalších 1,3 milionu korun.

Tajemné podzemí Brna láká ještě tajemnějšími snímky

Cestování

Významné mariánské poutní místo založil roku 1684 Julius Sasko-Lauenburský, stavbu pak dokončila roku 1723 jeho dcera Anna Marie Toskánská.

Duchovní místo se stalo už brzy po dokončení cílem poutí spojených s úctou k drobné sošce Panny Marie. Ta byla podle legendy nalezena v Polici v roce 1523 na břehu řeky Ploučnice. Vodou vyvržená soška byla brána jako nebeský dar a poklonit se jí přicházely každoročně desetitisíce poutníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám