Hlavní obsah

Rekonstrukce litomyšlské památky UNESCO stále nezačala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř půl miliardy má stát obnova státního zámku Litomyšl, jedné z českých památek v seznamech UNESCO. Začátek rekonstrukce, financované z evropských a státních peněz, se však oddaluje. Stavebníci měli přitom nastoupit už počátkem července.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce se bude týkat i sgrafitové výzdoby litomyšlského zámku.

Článek

„Stále není u konce výběrové řízení na dodavatele. Nejprve přišlo mnoho doplňujících dotazů, a když došlo k oznámení výběru, tak byly podány dodatečné podněty. Ty se stále vypořádávají,“ potvrdil kastelán zámku Petr Weiss.

Přestože není jasné, kdy na zámek nastoupí stavební dělníci, správa zámku už přistoupila k některým omezením. Byla uzavřena kavárna, galerie, nelze vstoupit na třetí nádvoří nebo na vyhlídku na druhé arkádě.

Tajemné podzemí Brna láká ještě tajemnějšími snímky

Cestování

„Běžný provoz ale omezen není, kulturní akce nebo prohlídky interiéru běží jako obvykle. Naplno je otevřena i zahrada a park. Podobně ani po zahájení opravy by neměl být provoz narušen, jen někde bude například vytyčen koridor, kudy lze procházet zahradou. Samozřejmě za zámkem bude prostor vyhrazený jako staveniště,“ poznamenal kastelán Weiss.

Čas tlačí

Rekonstrukce se bude týkat zejména střech, krovů a sgrafitové výzdoby fasády. „V nejhorším stavu jsou sgrafita na severní straně k anglickému parku. Místy jsou kaverny, některé části jsou opadané, fasáda je znečištěná a porostlá řasou. Podobný stav je i na komínech, ze štítů jsou dlouhodobě sundané některé ozdobné architektonické prvky,“ vyjmenoval Petr Weiss.

Při návštěvě Třeboně nelze opomenout Schwarzenberskou hrobku

Cestování

Opravovat se budou i vybrané interiéry národní kulturní památky. „Například pokladna se promění v moderní návštěvnické centrum. Vytvoří se nové expozice, třeba ve třetím nadzemním podlaží to má být doprovodná expozice k zámeckému historickému divadlu. Bude tam divadelní depozitář, do kterého návštěvníci dokonce uvidí přes prosklenou výplň, měly by tu být i některé barokní kulisy vystaveny,“ dodal Weiss.

Pozdržení začátku obnovy by se mohlo podepsat i na problémech s termíny dokončení. Část oprav financovaných z evropských zdrojů musí být dokončena do roku 2023. V případě sgrafit je nutné dodržovat technologické pauzy. Tyto práce jsou proto naplánované až do roku 2027, ale je otázkou, zda letošní sezona již není z tohoto pohledu ztracena.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám