Hlavní obsah

Industriální Dolní Vítkovice se změnily na světelný park. Spojuje fantaskní svět Julesa Verna s vánočními motivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava-Vítkovice

Industriální architektura ostravských Dolních Vítkovic se letošní zimu ukazuje návštěvníkům v novém světle. Bývalý průmyslový areál totiž zaplnila stovka světelných soch a instalací. Přinášejí do něj vánoční atmosféru i futuristické motivy třeba z knih Julesa Verna. Jak sváteční výstava zasazená do netypického prostředí vypadá, se můžete podívat ve videu Novinek.

Industriální Dolní Vítkovice se změnily na světelný parkVideo: Novinky

 
Článek

V létě se tu koná třeba hudební festival Colours of Ostrava, letošní zimu se Dolní oblast Vítkovic proměnila ve svět plný světelných soch. Stačí projít kolem multifunkční haly Gong a nechat se nalákat do dálky svítící bránou.

Za ní se od tohoto prosince do konce ledna příštího roku rozprostírá venkovní expozice nazvaná „Světla vyprávějí…“. Nabízí přes stovku rozměrných i subtilnějších instalací. Tvoří je dohromady až 500 tisíc LED světel v délce několika desítek kilometrů.

Foto: Novinky

Vánočně nasvícené Dolní Vítkovice

„Charakter a architektura Dolních Vítkovic jsou natolik zajímavé a futuristické a naskýtají tolik možností pro rozvíjení vlastní fantazie, takže jsme se snažili do tohoto prostoru usadit tradiční vánoční příběh, ale inspirovaný Julesem Vernem, Karlem Zemanem i modely a vynálezy Leonarda da Vinciho,“ přibližuje charakter výstavy její autorka Eva Poláčková z firmy Decoled.

Rozsvícená auta, gramofon i hokejisté. Na pražském koupališti Džbán vyrostl podruhé multimediální park

Domácí

A vyjmenovává i některé konkrétní objekty, které jsou ve futuristickém světě mezi vysokými pecemi, komíny a potrubím k vidění:

„Jsou tam vzducholodě, létající balón, okřídlené kolo, hudební scéna a všechny atributy Vánoc jako andělé nebo světelné tunely,“ uvádí.

Foto: Novinky

Okřídlené kolo

Doplňuje je ze světýlek vymodelovaná fantazijní ponorka, vlak, stromy či nezbytné vločky a hvězdy. Vyzdobená je i „skrytá“ spodní chodba v areálu, která pomáhá symbolizovat pomyslné verneovské putování.

„Takovou zvláštností je, že ostravská expozice obsahuje mnoho soch, které jsou vyrobené na 3D tiskárně, některé jsou dvourozměrné nebo jsou z nich poskládány 3D prvky. Speciálně v podzemí je uplatněna výroba z recyklovaného plastu,“ dodává Poláčková.

Foto: Michaela Bartošová

Ponorka

Na Staroměstském náměstí v Praze se rozsvítil vánoční strom, zdobí jej osm kilometrů světelných řetězů

Domácí

Nová atmosféra známého místa

Návštěvníci oslovení Novinkami si pro Dolní Vítkovice netypickou výstavu pochvalovali. „Líbí se nám to tady moc, je to taková vánoční atmosféra. Jen škoda toho počasí, ale věřím, že pořádný sníh ještě napadne,“ říká jedna z návštěvnic. „Zatím se mi líbil ten vlak, protože pracovně jsem z vlakového prostředí,“ dodává a jde si prohlížet ostatní instalace.

„Je to krásné. My tady chodíme v létě, třeba na Colours, teď je tu úplně jiná, vánoční atmosféra,“ zmiňuje další z příchozích žen s tím, že nejlepší je podle ní vzducholoď.

Její malé dceři se zase nejvíc zamlouval „létající bicykl“, ostatně jako i řadě dalších dětí, které se na něm chtěly „projet“.

Foto: Michaela Bartošová

Létající balon

„A kdyby bylo víc sněhu, určitě by to bylo pro děti ještě krásnější. Ale je to pěkné, je to tady zase něco nového. Těm, co to dělali, držím palce, aby to tu bylo příští rok zase,“ nechal se slyšet další z návštěvníků.

A vypadá to, že se jeho přání vyplní, Poláčková totiž naznačuje, že se už rodí nápady na nový ročník. Zdejší industriální prostor a jeho potenciál nejsou podle ní rozhodně vyčerpané a je na co navazovat.

„Charakterem asi zůstaneme v nějakém podobném tématu, ale už teď vnímáme, že je ho potřeba posunout obsahově. Ale technologicky ani ne, protože já jsem zastáncem toho, že žádná falešná expresivita nenahradí obsah, myšlenku, sofistikovanou hravost a vtip,“ myslí si.

Foto: Michaela Bartošová

Hudební zóna

A hlavu si prý lámat nemusí ani kvůli spotřebě elektrické energie v celém parku. Díky úsporné LED technologii je odběr ze sítě marginální.

„Energetická náročnost se dá vyjádřit asi tak, že zhruba hodinový provoz odpovídá nějakým osmi až devíti tisícům wattů, což pro ilustraci zhruba odpovídá zapnutým třem až čtyřem, podle typu, rychlovarným konvicím,“ přibližuje Poláčková.

Podobné světelné parky jako ten ostravský jsou k nalezení také například v Praze, Pardubicích, Českých Budějovicích či v zahraničí.

Anketa

Líbí se vám kombinace světelných soch a industriálního areálu?
Ano
96,7 %
Ne
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1118 čtenářů.

400 tisíc světel navozuje vánoční atmosféru v pražských Žlutých lázních. Spotřebují energii jako jeden domácí spotřebič

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám