Hlavní obsah

Rozsvícená auta, gramofon i hokejisté. Na pražském koupališti Džbán vyrostl podruhé multimediální park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 6

Budiž světlo! Ani letos nezůstává areál u vodní plochy Džbán v Praze 6 na podzim a zimu temný a prázdný. Druhým rokem tu vyrostl Lumina park s desítkami světelných instalací a interaktivních prvků. Brány rozzářeného parku se veřejnosti otevřely tento pátek 20. října. Jeden a půl kilometru dlouhou trasu si s prvními návštěvníky prošel i štáb Novinek s kamerou.

Na pražském koupališti Džbán vyrostl podruhé multimediální park.Video: Novinky

 
Článek

„Lumina park je audiovizuální světelná atrakce, která je určena jak pro ty nejmenší, tak i pro dospělé obecenstvo,“ vysvětluje manažer parku Matyáš Jirka. Poprvé se na ni mohli podívat návštěvníci před rokem, tentokrát se ale umělecké instalace kompletně obměnily.

„Loňské téma bylo Alenka v říši divů a letošní téma jsou Tajemné zahrady. Tento rok jsme se park rozhodli pojmout tak, aby se do jednotlivých instalací lidé co nejvíc zapojili a aby měli možnost je částečně ovládat sami. Spousta prvků je proto interaktivních,“ doplňuje Jirka.

Foto: Novinky

Lumina park

Čtyři zahrady

Areál je rozdělen do čtyř zón. První část je plná her. Kdo projde úvodním tunelem, proplete se labyrintem a bludištěm, ten si může v první zahradě zahrát světelné kuželky, lední hokej, piškvorky nebo se zapojit do závodu aut.

Procházka pokračuje kolem řady hudebních nástrojů i celých kapel, které má možnost návštěvník rozeznít. Jednou z největších světelných soch tu je obří gramofon s rozpohybovanou deskou.

Foto: Novinky

Závodní auta v Zahradě her

Dál vede cesta k vyobrazením známých uměleckých děl – od Salvadora Dalího přes Pabla Picassa až po Clauda Moneta. Závěr trasy je strašidelný a návštěvníci se tu potkávají s duchy, strašidly či bílou paní. Celkem je trasa lemovaná zhruba 160 prvky a projít ji zabere asi hodinu chůze.

„Instalace jsou složené z LED pásků a LED diod, jde tedy o nejúspornější zdroj světla, který může poskytnut veškerou paletu barev. Pokud se bavíme o celkovém počtu světýlek, to bych se asi bohužel nedopočítal, ale je to v řádu milionů,“ říká Jirka.

Jeden z nejrozzářenějších domů v Česku zdobí na Vánoce přes 91 tisíc žárovek

Vánoce

Zábava i romantika

Atrakce u vodní plochy Džbán jsou podle něj určené nejen dětem, ale i dospělým, park je bezbariérový a je tak vhodný i pro vozíčkáře či rodiče s kočárkem.

Předchozí tematický park navštívilo přes 100 tisíc zájemců a podobné počty lidí pořadatelé očekávají i tentokrát. Otevřeno budou mít až do 25. února příštího roku.

„Je to tady hezky udělané, moc se mi líbí, jak je tu všechno blikající, ve tmě je to skvělé,“ hodnotí to jedna z dívek, která sem hned první den zavítala.

„Pro mladé je to podle mě super věc,“ souhlasí její starší bratr. „Ta hudební sekce, tam je to hezké a interaktivní, děti si tam vyhrajou,“ myslí si jeden z rodičů.

Foto: Michaela Bartošová

Zapojit se můžete do hry s hokejisty

Spokojený byl i další z námi oslovených návštěvníků, na romantickou procházku se sem vydal s manželkou. „Je to tady hezké a překvapivě dost velké, myslel jsem, že to bude o dost menší,“ hodnotí areál.

Podobné světelné parky jsou oblíbené především v Americe a čím dál větší oblibu si nacházejí i u nás. V Praze se v těchto dnech otevřel podobný světelný park například v prostoru Žlutých lázní v Podolí. Tam jsou sochy laděné do vánoční atmosféry.

Anketa

Chystáte se letos navštívit některý ze světelných parků?
Ano
65,5 %
Ne
24,1 %
Ještě nevím
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 464 čtenářů.
Foto: Michaela Bartošová

Obří gramofon ze světel

V Praze stojí Alenčina říše divů vytvořená z milionu světýlek. Má i kolotoč, který vyrábí elektrickou energii

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám