Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí v Praze se rozsvítil vánoční strom, zdobí jej osm kilometrů světelných řetězů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském Staroměstském náměstí se v sobotu koná slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Následně pak „stromek“ bude svítit až do 6. ledna, vždy od 16 hodin do půlnoci.

Záznam rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Dojemná animace se na zlatě a červeně ozdobeném stromě koná každou půlhodinu po setmění, poprvé v 16.30, naposledy ve 21.30.

K animaci zní hudba Karla Svobody ze Tří oříšků pro Popelku. Filmová Popelka, již neopakovatelným způsobem už před 50 lety ztvárnila dnes již zesnulá Libuše Šafránková, byla zvolena jako klasická česká štědrodenní pohádka. V sobotu přítomné z pódia pozdravil také filmový princ, herec Pavel Trávníček.

Udusaná krusta

Vše na místě sledují strážníci a záchranáři. Přestože se Pražské služby snažily náměstí odklidit od přívalů sněhu, davy lidí na zemi udusaly ledovou krustu. Kloužou i některé okolní ulice.

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

Další dny bude 24 metrů vysoký padesátiletý smrk z Pertoltic na Liberecku svítit od desáté dopolední až do jedné hodiny ranní. Jednorázové slavnostní rozsvěcení se nekonalo kvůli bezpečnosti.

Pražská městská technologická firma na strom pověsila asi 60 vánočních hvězd o velikosti až jeden metr, vytištěných z recyklovaného plastu. Doprovázejí je LED diodové žárovky a asi kilogram těžké plastové koule.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí

Podle šéfa technologií Tomáše Jílka bylo nutné některé ozdoby přivazovat ke kmeni kvůli obavě, že větve stromu zátěž neunesou.

Na ozdobení stromu bylo použito přes osm kilometrů světelných řetězů, 342 koulí a 50 hvězd.

Plno stánků

V sobotu startují na Staroměstském náměstí také tradiční trhy, které jsou největšími adventními trhy v metropoli.

Náměstí je tak plné stánků prodávajících nejčastěji horké občerstvení. Ceny nejsou pro tuzemce nejpříznivější, horké nealkoholické nápoje stojí 70 korun, dvě deci svařeného vína 90, 0,4 litru plzeňského piva 75 korun.

Na náměstí byl postaven vyhlídkový most s pět metrů vysokými svícemi. Nechybí ani dřevěný betlém a pódium určené hlavně pro hudební produkci. Její program je letos nabitý.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Na náměstí také probíhají vánoční trhy, na kterých nechybí stánky s turisty oblíbeným trdelníkem

Stejně jako v předchozích letech nemá přijít dřevo pertoltického smrku vniveč. „Po svátcích strom dostane nový život, kdy jeho dřevo poslouží v rámci žákovské truhlářské výroby pro dobrou věc,“ řekl pražský radní Michal Hroza (TOP 09).

Kácení vánočního stromuVideo: Novinky

Z ostravského lesoparku je vánoční světélkující podívaná

Vánoce

Vánoční trhy 2023: Kdy a kde jsou v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších českých městech

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám