Hlavní obsah

Hrad Doubravka zve k návštěvě nově otevřené zbrojnice

Turisté i místní mají důvod k návštěvě hradu Doubravka, dominanty Teplic. Na hradě bylo vybudováno a o víkendu zpřístupněno muzeum se stovkami replik různých zbraní a zbrojí soukromého sběratele. Lidé mohou vidět ustrojení a zbraně válečníků od pravěku po současnost. Hrad patří spolku AVZO Teplice, který chce v turistické sezoně zahájit jeho prohlídky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Sběratel zbraní a zbrojí Tomáš Oplt s největší zajímavostí, kterou je zbroj japonského samuraje.

Článek

„Historií se zabývám od svých devíti let, kdy jsem začal chodit za šermíři. Sbírání zbraní pak začalo, když mi dědeček předal několik nožů a mě to chytlo. Posledních deset let pak sbírám různé repliky zbraní od pravěku až po současnost a nyní tu sbírku představujeme,“ řekl Právu Tomáš Oplt, který zbrojnici na hradě s přáteli vybudoval.

Hrad Doubravka patří Asociaci víceúčelových základních organizací (AVZO) technických sportů a činností Teplice, což je nástupnická organizace bývalého Svazarmu. „Pro nás to byl výborný nápad. V objektu bývaly dílny, které už byly nevyužité,“ řekl Právu předseda spolku Martin Richter.

Se zbraněmi Oplt jezdil nejprve po různých akcích a šermířských turnajích. „Jelikož už toho bylo moc, tak jsme to chtěli někde ukotvit, aby to bylo přístupné veřejnosti. Na Doubravku jsem chodil a říkal jsem si, že tomu tady něco chybí. Zkusil jsem se dohodnout se spolkem AVZO a došlo k naší spolupráci. Uvolnili nám prostory, které jsme od základu přebudovali během roku k obrazu svému,“ popsal Oplt.

Největším lákadlem samurajská zbroj

V otevřené zbrojnici mohou lidé vidět gladiátora, římského legionáře i středověké zbrojnoše. Vystavena je stovka různých mečů, palné zbraně od perkusních až po současné moderní. „Největší zajímavost, kterou tu máme, je zbroj japonského samuraje,“ uvedl Oplt.

Hrad vlastní spolek téměř 60 let. V šedesátých letech minulého století začali radioamatéři tehdejšího Svazarmu v Teplicích hledat nové prostory a naskytla se možnost koupit ruinu hradu. „Radioamatéři byli ti, kteří v 70. a 80. letech minulého století dali hrad z ruin do dnešní současné podoby,“ popsal Richter.

Na hradě postupně našli sídlo zástupci dalších technických sportů a činností, jako rádioví orientační běžci, oddíl outdoorových sportů, nedávno se přidali i automobiloví modeláři a chystá se prostor pro železniční modeláře. „Chystáme prohlídky interiérů hradu, budou už určitě letos,“ doplnil Richter.

Zbrojnice bude otevřena každý víkend, v hlavní turistické sezoně i v týdnu. Na víkendy jsou naplánovány ukázky střelby ze zbraní.

Hustopeče chystají na konec března tradiční svátek mandloní

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám