Hlavní obsah

Šest důvodů, proč navštívit Slovinsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovinsko je rozlohou bezmála čtyřikrát menší než Česká republika, přesto má všechno, po čem typický turista touží. Hornatá zalesněná země disponuje malebným pobřežím i půvabnými jezery. Můžete v něm obdivovat památky v historických městech i ochutnávat lokální speciality na venkově. Relaxovat v lázních i podávat sportovní výkony v panenské přírodě. Všechno navíc leží kousek od sebe. A nelze zapomenout ani na víno.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Bled je jen jedním z mnoha půvabných důvodů pro návštěvu Slovinska.

Článek

1. Skvělé jídlo

Slovinsko je v oblasti gastronomie velmi vysoko nejen z hlediska tradičních michelinských hvězd, pyšní se ale i zelenými hvězdami od téhož průvodce za mimořádný respekt k udržitelné gastronomii.

Země má úctyhodných 57 restaurací v legendárním průvodci (kupříkladu Česko má 26). Z toho sedm s jednou hvězdičkou, dvě se dvěma a jednu se třemi. Dále má 6 ocenění Bib Gourmand vyzdvihujících kvalitní vaření za dobrou cenu a 42 zmínek za dobré vaření.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Hiša Franko má tři michelinské hvězdy i zelenou hvězdu. Každé jídlo je nezapomenutelným zážitkem.

Ve Slovinsku se skoro vše konzumuje čerstvé a nic se nepřeváží daleko. V každém koutu země objevíte jiné lokální produkty, za kterými se vyplatí vyrazit, ať už to budou sýry, pršuty, salámy, nakládané delikatesy či sladkosti. Hojně jsou také využívány bylinky. Jedná se zkrátka o tu pravou zemi pro milovníky všeho dobrého na talíři. 

Slovinské Přímoří má nádech Itálie, zvláštností je oranžové víno

Cestování

2. Jedinečné víno

Ve Slovinsku se nacházejí tři vinařské oblasti - Podraví, Posáví a Přímoří. Odrůdová skladba je podobná jako v Česku. Slovinci se ale nebojí experimentovat a hojně zastoupena jsou kupříkladu stále oblíbenější oranžová vína.

„Na slovinských vínech mě baví obrovská pestrost odrůd, hlavně těch autochtonních, i rozmanitost stylů, kterými vinaři hrozny zpracovávají. Člověk tam může ochutnat vína, která jinde ochutnat nelze, protože právě spojení výjimečných hroznů a velmi kreativního zpracování ve sklepě přináší unikátní a velmi zajímavé zážitky,“ přiblížila Novinkám slovinskou vinařskou kulturu Radana Vítková, šéfredaktorka časopisu Víno & Styl.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Obzvláště povedeného vína Yellow ročníku 2021 vzniklo ve vinařství s písmenem M ve znaku jen 1000 lahví.

Vyjedete-li za slovinskými víny, nenechte si v Podraví ujít návštěvu vinařství M-enostavno dobra vina, kde kladou velký důraz nejen kvalitu a osobitost vín, ale i přírodní procesy jejich tvorby. Zejména ta macerovaná jako Sylvánské zelené pod názvem Green a skvělý Muškát žlutý s prostým Yellow na etiketě by byla velká škoda neochutnat.

V Posáví určitě stojí za pozornost Vinska klet Frelih, rodinné vinařství se 130letou tradicí. Vedou jej dvě Veroniky Frelihové, usměvavé matka s dcerou. Proslavily se výrobou vína cviček, chráněného, registrovaného vína s původem ve Slovinsku, jež vzniká mícháním několika odrůd a má nižší obsah alkoholu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V rodinném vinařství ročně vyprodukují 50 až 60 tisíc lahví vína.

Rodina Frelihových začala také jako jedna z prvních v oblasti vyrábět šumivá vína klasickou metodou. A jejich jiskřivá chuť potěší nejednoho milovníka bublinek. Nenechte si ujít Frelih Extra Brut z roku 2017 ani o rok starší šumivé růžové.

V Přímoří vyrazte do vinařství Atelier Kramar, které vyrábí od roku 2004 biodynamická vína a už od roku 2001 má ekologickou certifikaci. Nemusíte tam nutně zavítat jen za vínem, ale také za unikátním sýrem Jamar, jež tam vyrábí. Pochoutka z kravského mléka zraje tři čtvrtě roku ve studni a každý rok je trochu jiná. Letos na jaře vytažený sýr je výjimečně krémový a příjemně výrazný, strukturou lehce připomíná parmezán.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Jamar se skvěle hodí k vínu. Vyrábí se také nevšedním způsobem přímo ve vinařství.

3. Sporty všeho druhu

Slovinsko nabízí širokou škálu sportovního vyžití jak pro rekreační, tak i vrcholové sportovce. V zimě dominuje lyžování a běžkování, od jara do podzimu lákají všemožné vodácké vyžití ve formě kajaků, kánoí, raftingu, nechybí ani dobrodružnější canyoning. Mezi nejoblíbenější řeky pro sportovní dobrodružství patří Soča, Sáva, Dráva, Mura nebo Kupa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rafting na řece Soča je oblíbený zážitek akčnějších turistů.

V létě nelze zapomenout na plavání ať už v moři, či některém z oblíbených jezer. Adrenalinoví nadšenci se v zemi mohou vrhnout na vzdušné lanové dráhy, horolezectví nebo paragliding, tradičněji zaměření milovníci sportovního vyžití se mohou vyřádit na túrách, kolech, golfovém hřišti či obdivovat krásu Slovinska z koňského hřbetu.

4. Moře a pláže

Slovinsku náleží přes 46 kilometrů pobřeží Jaderského moře. Izola, Koper a Piran jsou okouzlující pobřežní města se středověkými městskými centry. Koper je jedním z nejstarších slovinských měst a je zároveň i pátým největším, o zábavu v něm proto není nouze. Izola je považována za tajnější klenot slovinského pobřeží, najdete v ní půvabné pláže a menší množství lidí než v ostatních dvou městech.

Foto: Profimedia.cz

Piran potěší příznivce pláží i okouzlující architektury.

Piran je nejznámější benátskou architekturou a okouzlující starou částí, která leží, co by oblázkem dohodil od sympatických pláží. Najdete v něm také značné množství historických památek datovaných až do 13. století.

5. Čistá jezera

Voda je ve Slovinsku prostě všude. Země je doslova posetá jezery ať už těmi přírodními, či uměle vytvořenými. Jsou ideální jak pro odpočinkovou romantickou či rodinnou dovolenou, tak pro milovníky aktivit.

Jedním z nejoblíbenějších je Bohinjské jezero na severozápadě země, které je vyhledávané zejména milovníky přírody. Můžete u něj obdivovat krásu Alp, vyrazit k vodopádu či si prostě užívat benefity největšího přírodního jezera v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Bohinjské jezero láká svou krásou i četnými aktivitami.

Jen málokdo asi neslyšel o Bledském jezeře, známém díky malebnému ostrůvku s kostelem, který jste mohli spatřit i na hlavní fotce tohoto článku. Bled je oblíbeným útočištěm nejen pro páry toužící po romantice.

Cerknické jezero je specifické tím, že v průběhu roku mizí a znovu se objevuje. Jeho velikost závisí na hladině povrchové vody. Jedná se o významné hnízdiště vodního ptactva (lze tam pozorovat až 270 druhů ptáků) a jezero je oblíbené i mezi rybáři.

6. Léčivé lázně

Slovinsko je považováno za zemi léčivých vod. V široké nabídce lázní lze vybírat buď podle regionu, kde se konkrétní léčebné zařízení nachází, nebo podle účelu. V nabídce je hned 12 certifikovaných přírodních lázní.

Foto: Profimedia.cz

V Dolenjskych Toplicich se nacházejí i jedny z nejstarších lázní v Evropě.

Snad největší koncentraci lázeňských zařízení najdete ve východním cípu Slovinska od Mariboru dále. A to jak přímo v Mariboru, tak i Ptuji, Murske Sobotě, Moravskych Toplicích nebo Lendavě.

Lázně si můžete dopřát i u nejpopulárnějšího jezera Bled nebo v přímořské oblasti, kde léčí solnými roztoky a bahny.

Skvělou destinaci na pasivní zimní povalování mají Češi takřka za humny

Cestování

Přes nejstarší slovinské město většina Čechů jen projede. Měli by se tu i zastavit

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám