Hlavní obsah

Řecko rozdává 25 tisíc pobytů zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neměl zájem o dovolenou v Řecku zdarma? Štědrá nabídka řecké vlády se ale vztahuje pouze na dovolenkáře, kteří byli evakuováni během loňských ničivých požárů na ostrově Rhodos. Z 25 000 turistů, kteří museli půvabný řecký ostrov neplánovaně opustit, bylo deset tisíc Britů. Týká se to však samozřejmě i mnoha Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Turisté, kteří byli během loňských požárů evakuováni z rhodských hotelů, mají nárok na týdenní pobyt zdarma

Článek

Program „Rodos Week“ (Týden na Rhodu) má být prvním svého druhu na světě a je dílem řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který na něm pracoval ve spolupráci s ministerstvem cestovního ruchu a rhodskými hoteliéry už od loňského srpna.

Podle deníku Daily Mail, jenž o akci informoval, má každý, kdo byl během loňských požárů evakuován z hotelu na Rhodu, a jeho dovolená byla tak zkrácena, nárok na poukázky do výše 500 eur (asi 12 692 korun). Ty mají pokrýt náklady na nový týdenní pobyt v hotelu na ostrově.

Turisté, jejichž nárok bude schválen, si mohou náhradní dovolenou užít mimo hlavní sezonu, od 11. dubna do 31. května nebo od 1. října do 15. listopadu. Zatím se přihlásila zhruba pětina evakuovaných, ale očekává se, že další budou následovat.

Obrazy zkázy na Rhodu zachycené kamerou Novinek

Evropa

„Projekt je funkční a běží, jak premiér slíbil. Podle mého názoru se v neposlední řadě jedná o velmi komplikovaný proces, protože jsme první zemí na světě, která něco takového udělala,“ uvedl pro Guardian ministrův generální tajemník Myron Flouris.

Turisté, jichž se program týká, mohou být do registru žadatelů přidáni prostřednictvím hotelů, v nichž pobývali, cestovních kanceláří nebo se na řeckou vládu mají obrátit sami prostřednictvím webových stránek. K žádosti je třeba doložit pobyt a vyplnit potřebné údaje.

„Každý, kdo pobýval v oblasti zasažené požáry, má nárok… Vztahuje se to ale jen na hotely, ne soukromé ubytování typu Airbnb,“ upřesnil šéf hotelové asociace Yannis Papavasiliou.

Ti, kteří se na Rhodos chtějí vrátit a splní podmínky, si budou muset zaplatit letenky, vouchery se totiž vztahují na pobyt v hotelech.

Češi již byli odškodněni prostřednictvím CK

Kupříkladu české cestovní kanceláře Fischer a EXIM Tours klienty, kterých se evakuace dotkla, odškodnily vlastní cestou. „Všem našim klientům, kteří byli evakuováni, jsme poslali voucher na další dovolenou za polovinu ceny s lokalitou dle jejich výběru. Poukaz platí do konce letošního roku a drtivá většina klientů jej již uplatnila,“ uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Obdobný postup potvrdila i mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková: „Tento program je kompletně oddělený od kompenzací, které jsme už loni jako cestovní kancelář pro naše klienty připravili, ať už se jednalo o vrácení peněz, výběr jiné dovolené, či změny zájezdů. Celkově jsme řešili případy individuálně u několika stovek zákazníků.“

Pavlíková dodala, že na programu s řeckou vládou i tak spolupracují a čekají na zaslání dalších podrobností ze strany řeckých úřadů.

Cestovní kancelář Blue Style měla v inkriminovaném období na Rhodu 397 klientů, z nichž někteří využili možnosti registrace do řeckého programu prostřednictvím CK. „Blue Style se zaregistroval do programu řecké vlády a nyní čekáme na reakci druhé strany. Klienty jsme samozřejmě adekvátně odškodnili už loni, a pokud budou mít nárok na odškodnění i z řecké strany, tak to samozřejmě vítáme,“ sdělila Novinkám mluvčí Lucie Bukovanská.

Řecko během loňského extra horkého a suchého července bojovalo s asi 600 požáry a na tři desítky lidí při nich přišly o život. Na Rhodu situace vyústila v dosud největší evakuaci v dějinách země, přestože byla podle premiéra zasažena jen pětina největšího ostrova Dodekanés.

FOTO: Boj s požáry v Řecku neustává. Práci hasičů komplikuje silný vítr

Zahraniční

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám