Hlavní obsah

Populární destinace, které ještě před dvaceti lety neexistovaly

Novinky, Lucie Poštolková

Dvacáté století pěkně zamíchalo s hranicemi některých států. Poměrně složitý vývoj politických událostí přinesl i vznik řady nových států. Turistický průvodce Lonely Planet vytvořil seznam deseti nejpopulárnějších zemí pro rok 2011, které před dvaceti lety ještě neexistovaly.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov je mezi zahraničními turisty oblíbený díky malebnému historickému centru.

Článek

1. Česká republika, Evropa

Na první pozici žebříčku umístil Lonely Planet Českou republiku, která vznikla definitivně roku 1993 po odtržení Slovenska. Kromě zákoutí a výhledů na historické centrum Prahy pozitivně hodnotí české pivo a minipivovary. Doporučuje pěší a cyklistické výlety regionem Českého ráje a Českého Švýcarska s návykovým popíjením zlatavého moku.

Foto: Profimedia.cz

Praha

Závěrem turistický průvodce vyzdvihuje poklady, jako jsou Olomouc, Telč, Loket a Český Krumlov, které si uchovávají tradiční českou a moravskou kulturu. A jako tip na závěr dodává pivní slavnosti.

Foto: Profimedia.cz

Loket

2. Východní Timor, Asie

Posledním státem, který získal svobodu ve 21. století je Východní Timor v souostroví Malé Sundy v Indonésii. Nezávislosti dosáhl roku 2002, tedy až po 27 letech nepokojů. Připravte se na ne příliš dobré cesty a infrastrukturu, za výdrž ale budete odměněni vřelým přivítáním místních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Krajina kolem Dili

V pohodovém hlavním městě Dili má pobočku i Organizace Spojených národů. Na celém ostrově Atauro se rozvíjí potápění a ekoturistika podporovaná pěší turistikou.

Předtím než vyjedete do Východního Timoru, je lepší zkontrolovat aktuální situaci bezpečnosti v zemi. Mezi klenoty země patří portugalské dědictví v podobě koloniální architektury městečka Baucau.

Foto: Profimedia.cz

Baucau

3. Eritrea, Afrika

Jak daleko byste jeli pro opravdu dobrou kávu? Co si třeba dát dokonalé macchiato servírované v kavárně ve stylu art deco v exotické zemi na severovýchodním výběžku Afriky? A dodejte k tomu kombinaci nálady ospalé Afriky a italské koloniální minulosti, která představuje kubistickou, expresionistickou a futuristickou architekturu v Asmaře - hlavním městě Eritrey.

Foto: Profimedia.cz

Asmara

Turisty láká především Massawa se stoletými islámskými budovami s úzkými uličkami vytvářejícími labyrint. Druhým cílem je pak přístav Dahlak Archipelago, který je základnou pro potápěče, kteří jezdí obdivovat korály do Rudého moře.

Napětí mezi Etiopií a Eritreou stále trvá. Proto se doporučuje před cestou zkontrolovat aktuální dění. Před vstupem do země je nutné zajistit si platné vízum.

Foto: Profimedia.cz

Massawa

4. Slovensko, Evropa

Sousední Slovensko obsadilo v žebříčku čtvrtou pozici. Průvodce jej popisuje jako region hradů a zámků. Největším trumfem země je Spišský hrad, který se tyčí na vrcholu kopce se strmými věžemi a hrůzostrašným vězením. V létě zde mívají mnoho programů pro děti, ale i koncerty a představení historických bitev.

Foto: Profimedia.cz

Spišský hrad na Slovensku

Od slovenské nezávislosti roku 1993 to vypadá, že Bratislava nikam nechvátá jako ostatní hlavní města. Stylové kavárny a bary v historickém centru slovenské metropole nejsou zaplaveny turisty.

Aktivní sportovci mohou vyrazit do Národního parku Vysoké Tatry, a potom si odpočinout v Piešťanských lázních.

5. Palau, Oceánie

S populací 20 000 lidí patří Palau mezi nejnovější, ale i nejmenší státy. Malý ostrov Palau představuje jednu z nejlepších destinací pro potápěče v Tichém oceánu. Slavné lokace jako Blue Corner, Shark City a Turtle Cove táhnou stovky movitých potápěčů. Roku 2001 vznikl projekt na ochranu žraloků před asijským trhem se žraloky.

Foto: Profimedia.cz

Rock Islands v republice Palau

Palau získalo nezávislost od Spojených států amerických v roce 1994 a přijímají zde jen americké dolary.

6. Srbsko, Evropa

Po rozpadu Jugoslávie nebylo Srbsko příliš otevřené turistům jako sousední Chorvatsko nebo Slovinsko. Nyní Bělehrad ožívá nočním životem, který přitahuje místní, ale i neohrožené zahraniční návštěvníky. Lonely Planet připodobňuje zdejší atmosféru k porevoluční Praze.

Foto: Profimedia.cz

Budova Parlamentu v Bělěhradě

Mezi základní trháky patří hudební události, od Exit festivalu až po Guca festival, který má okolo 600 000 návštěvníků. Než vyjedete do této destinace, je opět doporučováno zjistit si současnou situaci v zemi.

7. Bosna a Hercegovina

Po staletí bylo Sarajevo místem, kde se střetávala náboženství, kultura a historie. V současné době najdete v hlavním městě Bosny a Hercegoviny mešity, kostely i synagogy. Vše se choulí na březích řeky Neretvy.

Foto: Profimedia.cz

Sarajevo

Město se vynořilo z temného období, kdy bylo v rozmezí let 1992 až 1996 bombardováno, a otevírá se jako centrum umění. Každoroční letní festival Noc Bascarsija předvádí hudbu, umění i tanec v Sarajevu. Mezi evropsky významné události patří také Filmový festival Sarajevo. Palčivé vzpomínky na balkánskou válku připomíná rekonstruovaný most Mostar.

Bosna a Hercegovina patří mezi rozvíjející se destinace zážitkové turistiky. Řeky Una a Neretva mají ideální peřeje pro raftování.

8. Kazachstán

Těžko říct, jaký obraz vytvořil o Kazachstánu Borat před pěti lety. Jedno je ale jisté, zvedl povědomí o této zemi ve střední Asii, která se osamostatnila roku 1991. Přesto zůstává devátý největší stát pro většinu záhadný.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Zenkov s horami Tien Shan na pozadí, Almaty, Kazachstán

Zásoby zemního plynu a ropy popohání ekonomiku měst Almata a Astana, kde probíhá moderní boom. Kazachstánci si udržují nomádské kořeny, stále oslavují atypickou kuchyni - dušené vnitřnosti s koňskou klobásou, které nejraději zapíjejí vodkou.

9. Černá Hora

V červnu roku 2006 si Černá Hora odhlasovala oddělení od federace Srbsko a Černá Hora. Ačkoliv je nejmenším územím z Balkánských států, její přírodní jevy vytvářejí úplnou učebnici geografie.

Zemi se někdy přezdívá Černé Hory, které jsou kolébkou středověkého města Kotor a borovicemi vonící řeky Tara. Ta protéká nejhlubším evropským kaňonem a je oblíbenou destinací pro rafty.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Skadar

Malý ostrov Svatý Štefan je oddělený od pevniny tenkou úžinou. Patří mezi nejluxusnější destinace dovolených v Evropě.

10. Kosovo

Kosovo vyhlásilo svou nezávislost roku 2008, ale jeho nejbližší soused Srbsko odmítl přijmout deklaraci. Čína a Rusko souhlasí s názorem Srbska, aby zůstalo jeho součástí. Ale dalších 70 zemí včetně USA, Německa a Velké Británie přijalo Kosovo jako nezávislý stát.

Kosovo je členem Světové banky a mezinárodního měnového fondu, ale nemůže se stát součástí Rady bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Gračanica poblíž Pristiny

Anketa

Kam byste se chtěli jet podívat?
Česká republika
15 %
Východní Timor
5,1 %
Eritrea
2,6 %
Slovensko
5 %
Palau
56,7 %
Srbsko
1,5 %
Bosna a Hercegovina
1,6 %
Kazachstán
6,3 %
Černá Hora
4,9 %
Kosovo
1,3 %
Celkem hlasovalo 6460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám