Hlavní obsah

Ochránci přírody vypustili do Novohradských hor pratury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nové rezervace velkých kopytníků v Novohradských horách na Českokrumlovsku se stěhují velcí kopytníci. Ochránci přírody sem zatím vypustili dva pratury, v dalších měsících přivezou i divoké koně. Oba pratuři, tedy šlechtění býci, byli na Novohradsko převezeni ze středočeských Milovic.

Foto: Dalibor Dostál

Jeden z praturů žijící v nové rezervaci v Novohradských horách

Článek

„Jejich odchyt nebyl vůbec jednoduchý. První pokus se uskutečnil koncem loňského září, ale nebyl úspěšný. V prosinci se pak podařilo jednoho pratura uspat a převézt, druhého až tento týden ve čtvrtek,“ řekl Dalibor Dostál z organizace Česká krajina, která společně s dalšími organizacemi vytváří přírodní rezervace a snaží se do přírody vrátit původní druhy.

Novohradská rezervace, která vznikla na soukromých pozemcích, se tak stala již třetí přírodní rezervací velkých býložravců v Jihočeském kraji. Velcí kopytníci už žijí například u Třeboně na Jindřichohradecku a také u Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku.

„Velcí kopytníci nahradí v Novohradských horách na pastvinách hospodářská zvířata. Péče o ně je totiž v náročných klimatických podmínkách Novohradských hor velmi náročná a nákladná. Navíc se v regionu objevují vlci, před kterými se divocí kopytníci dokážou lépe bránit než domácí zvířata závislá na člověku,“ dodal Dostál.

Největší přírodní rezervace pro velké kopytníky je ve středočeských Milovicích, kde na ploše o rozloze více než 200 hektarů žijí stáda divokých koní, praturů i zubrů. V celé České republice je v současné době celkem patnáct takových rezervací.

Byt v Českém Krumlově zapálili pes s kočkou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám