Hlavní obsah

Austrálie – země bez historie, zato s přírodní mozaikou, kterou jinde na světě nenajdeme

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 14 tisíc kilometrů vzdálená země protinožců i mnohé tamní živočišné druhy pro nás mají exotické kouzlo. Australská příroda je skutečně unikátní a malému kontinentu vysloužila hned několik světových NEJ…

Foto: shutterstock.com

Klokan je symbolem Austrálie. V některých oblastech ale jeho přemnožení působí nemalé problémy místním farmářům.

Článek

Nejmenší světadíl, kde žily nepočetné skupinky domorodých obyvatel, kolonizovali až Britové na konci 18. století, byť se o jeho existenci v Evropě vědělo již dříve. Pro Středoevropana ideální klima nabízí jihovýchodní část kontinentu, kde žije převážná většina ze zhruba 24 milionů obyvatel Austrálie.

Foto: shutterstock.com

Příroda byla k této části světa nadmíru štědrá. Na severovýchodě se v tropickém Korálovém moři nachází sen všech potápěčů – největší bariérový útes na světě, jižnější území kolem Brisbane je pro změnu rájem surfařů. Ti tady na vlnách řádí ideálně v prosinci a lednu (v Austrálii jsou roční období díky poloze na jižní polokouli obrácená). Při pobřeží leží také největší písečný ostrov světa – Fraser Island. Žije na něm jedna z nejpůvodnějších populací psa dingo (není tolik zasažena křížením s jinými druhy jako na pevnině).

Foto: shutterstock.com

Přírodní bohatství má i své stinnější stránky. Ve vodách východního pobřeží se prohání nejvíce člověku nebezpečných zástupců mořské fauny na světě (včetně obávaných žraloků bílých či velmi jedovatých medúz). Přesto jsou smrtelné případy naprosto ojedinělé.

Foto: shutterstock.com

Stačí opustit moře a přesunout se jen pár kilometrů do vnitrozemí a jsme rázem v jiném světě. Zde je možné strávit příjemné chvíle při klasické lyžovačce v Australských Alpách. V některých místech se sníh drží dokonce celoročně. Na založení řady horských rezortů měli podíl i imigranti z Československa, a tak občas narazíme na hotel nebo chatu nesoucí jejich jména.

Foto: shutterstock.com

Většinu území Austrálie ovšem tvoří těžko obyvatelné pouště a polopouště. Na západě se můžete projet na dromedárech – jednohrbých velbloudech. V tomto ohledu je vyhlášená pláž Cable Beach. Velbloudi se sem dostali z Arábie s britskou kolonizací. Dnes jich zde žije na milion a ročně tisíce přibývají. Jako přemnožený invazní druh působí značné škody, obdobně jako králík. Místním farmářům ovšem čas od času dělají potíže i původní živočišné druhy včetně klokana.

Foto: shutterstock.com

Střet člověka a přírody je vyvažován její ochranou ve skvostných přírodních parcích. Řada přírodních krás byla přitom pro turismus objevena až v relativně nedávné době, jako například skalní pískovcové útvary v oblasti Purnululu. Známější park Kakadu je snem pro pozorovatele ptačích druhů. V místních skalách zanechali své stopy nejstarší domorodí obyvatelé kontinentu v podobě skalních maleb. Kapitola sama pro sebe jsou pak přírodní parky při východním pobřeží.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Říká se mu země ohně a ledu. Vulkány prorostlý ostrov přitahuje úchvatnými přírodními scenériemi cestovatele z celého světa. Objevte i vy Island s cestovní kanceláří Delfín travel. Jeho nádhernou a nezaměnitelnou přírodu, gigantické ledovce a majestátní velryby.

A pozor! Průvodcem našeho zájezdu není nikdo jiný, než slavný cestovatel Pavel Dobrovský. Island prošel křížem krážem a díky tomu ho zná jako své boty. Nechte se provést tímto kouzelným místem odborníkem na slovo vzatým, který se s vámi s radostí podělí o své znalosti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám