Hlavní obsah

Ostrov Kos - pravé Řecko se vším všudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký ostrov si vybrat při návštěvě Řecka? V této otázce se milovníci hlučných party a naopak zatvrzelí romantici hledající soukromí určitě neshodnou. Řekové jsou milí, přátelští, usměvaví, vlídní lidé a jejich země je vyhlášená skvělou kuchyní. Ostrov Kos nacházející se v jihovýchodní části Egejského moře ještě není naplno zasažen masovou turistikou, a tak si zde přijde na své spíše druhá skupina turistů.

Foto: CK Blue Style

Přístav na ostrově Kos je romantický nejen večer.

Článek

Řecký ostrov Kos je rodným místem otce světové medicíny Hippokrata, který se na ostrově narodil okolo roku 460 před naším letopočtem. Založil zde také vyhlášenou zdravotnickou školu. Ostrov byl vyhlášený svou bohatou vegetací a na zdraví blahodárným klimatem už za dob Římanů, kteří si jej velmi považovali.

Foto: CK Blue Style

Čerstvého řeckého salátu si v Řecku užijete více než dost.

Na to, abyste stihli navštívit a prohlédnout si všechny krásy Kosu, je týden kapku krátký. Několik zajímavostí však jistě stojí za vypíchnutí. Pokud znáte italský ostrov Ischia vyhlášený svými termálními prameny, Kos je takovou jeho řeckou obdobou. Ty zdejší jsou obzvláště vhodné pro ty, kteří mají kožní problémy nebo potíže s pohybovým ústrojím. A ty zdravé snad naláká ke koupání neobvyklý pramen vyvěrající v moři, který tvoří termální „jezírko“. Hledejte jej severně od města Kos.

Foto: CK Blue Style

Krásný světlý písek a průzračné moře láká na Kos každým rokem mnoho turistů.

Na ostrově se navíc nachází druhý nejznámější spící sopečný ostrov Nissyros s hlavním městem Mandraki, který se nachází jižně od Kosu. Přezdívá se mu malé Santorini, což dává jasně najevo, který ostrov je v Řecku v tomto ohledu nejznámější.

Kos: Malý Amsterdam

"Málokdo ví, že se ostrovu Kos přezdívá „malý Amsterdam“. Svoji přezdívku si vysloužil díky nejvyššímu počtu jízdních kol na 100 obyvatel, a proto se obyvatelé ostrova rozhodli vybudovat velmi kvalitní infrastrukturu cyklostezek. Už jen z tohoto důvodu stojí určitě za to půjčit si kolo a podniknout výlet po ostrově," podělila se s Novinkami o zajímavost ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Foto: CK Blue Style

Milovníci bazénů pozor: Jeden z největších bazénů na Kosu se ukrývá v hotelu Kipriotis Village.

Zajímavostí jistě je, že během jedné dovolené můžete navštívit dvě země a dva kontinenty. Za necelou hodinku cesty lodí z přístavu ve městě Kos se dostanete na turecký poloostrov Bodrum, kde můžete navštívit jeden ze sedmi divů světa - Mauzoleum v Helikarnasu.

A pokud zůstanete jen na řeckém území, jistě si trochu zamlsejte a dopřejte si po pořádné míse řeckého salátu také tymiánový med - k dostání je doopravdy na každém rohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Z makedonské Soluně přišli Cyril a Metoděj

Druhým největším městem Řecka je makedonské Thessaloniki, u nás známé jako Soluň. Odtud k nám přišli a psát nás naučili slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj....

Výběr článků

Načítám