Hlavní obsah

Ohromující Rýnské vodopády: Dávka adrenalinu nedaleko Bodamského jezera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíme na skále uprostřed Rýnských vodopádů a kolem nás se valí statisíce litrů zpěněné vody řeky Rýn. Na vlastní kůži pocítíte, proč jsou považovány za jedny z nejmohutnějších v Evropě. Svědčí o tom i průtok vody (až 1 250 000 litrů za vteřinu). Ročně je navštíví jeden a půl milionu turistů z celého světa. Staly se jednou z top atrakcí Švýcarska.

Foto: Petr Veselý

Vyhlídka nad peřejemi

Článek

Najdete je v nejsevernějším výběžku země na hranicích s Německem v blízkosti Bodamského jezera a města Schaffhausen. Vodopády lze pozorovat z řady vyhlídek, které tu vznikly na obou březích řeky, okolních kopcích i na skalách.

Ještě intenzivnější zážitek nabízí plavba burácející vodou na dlouhých štíhlých lodích se stříškou. Ty vyrážejí ze zátoky u zámečku Schlossli Worth a najíždějí až k samotným vodopádům nebo ke zmíněné skále v jejich středu či k vyhlídkám na druhém břehu pod zámkem Laufen, který se tyčí vysoko na kopci.

Na skálu uprostřed rozbouřených vod jsme se dostali díky obratnému manévrování lodníka a také hodně strmým schodům, které vedou na její vrchol. Na něm je malá vyhlídková plošina a z ní krásný výhled na přitékající Rýn, na most, který přes něj vede, i na zpěněné kaskády vodopádu, vysokého 23 metrů a širokého sto padesát.

Královna hor se pyšní nejstarší evropskou zubačkou

Cestování

Pokuta pro dobrodruhy

Loď nás zavezla i na druhý břeh pod zámek Laufen. Tady jsou vyhlídky, ze kterých jsme vodopád uviděli, uslyšeli a ucítili. Nejen jeho hřmění, ale i vibrace a neuvěřitelnou sílu vody, která by nás nemilosrdně smetla, pokud bychom si s ní chtěli zahrávat. V minulosti se vodopády pokusilo překonat několik dobrodruhů na kajacích, nebo dokonce na kánoi. Byli mezi nim i Češi.

Některým se to povedlo, jiným ne. Naštěstí prý na to nikdo nedoplatil životem. V každém případě jsou dnes podobné pokusy zakázány. Pokud policie takového člověka přistihne při činu, hrozí mu vysoká pokuta.

Foto: Petr Veselý

Adrenalin nevzbuzují jen vodopády, ale i vyhlídky, z nichž je můžete pozorovat.

Kolik vody místem proteče, ovlivňují srážky a množství sněhu nebo ledu tajícího v Alpách. Tam totiž Rýn i většina jeho přítoků pramení. Rýn je dlouhý 1326 kilometrů, v létě jím tady obvykle proteče asi 700 tisíc litrů vody za sekundu, v zimě 250 tisíc l/s. Nejnižší množství vody tu zaznamenali v roce 1880. Bylo jí prý tak málo, že lidé mohli projít po hraně vodopádu, což je za normálního stavu nemyslitelné. Obnažily se i hluboké průrvy ve skalách.

Naopak nejvíc se jí tady hnalo v roce 1965: 1 250 000 litrů za vteřinu. Kuriózní situace nastala v roce 1963, kdy Rýn pokryla vrstva ledu. Odvážlivci pak dokázali přejít přes řeku kolem vodopádů, které ale nikdy úplně nezamrzly.

Umírající vesnička spěla k zániku. Švýcaři ji zachránili po italsku

Cestování
Foto: Petr Veselý

Loď s turisty proplouvá až ke skále s vyhlídkou.

Romantická sklenka vína

Krásný je vodopád také v noci, kdy bývá osvětlený. Přesné dny a hodiny najdete na internetu (rheinfall.ch). Restaurace na hradě Schlossli Worth nabízí v sezoně romantickou večeři o čtyřech chodech. To je hezký, ale ne úplně levný zážitek. Umím si však představit, že si zamilovaná dvojice přiťukne u vodopádů sklenkami výborného švýcarského vína (bílého či rulandy modré, která se pěstuje v nedalekých vinařstvích).

Představa, že vodopády byly v minulosti jen poklidným a romantickým místem, je zkreslená. Rýn se stal už od středověku „dálnicí“ pro obchod se solí a dalším zbožím. To bylo nutné vyložit v nedalekém Schaffhausenu, převézt ho kolem vodopádů po souši a znovu ho naložit na lodě až v klidném úseku řeky. Majitelé pozemků a cest tady vybírali clo, ostatně hrad Schlossli Worth, který stojí přímo u řeky, býval celnicí.

Praktické rady

O vodopádech a jejich okolí najdete užitečné informace na rheinfall.ch nebo schaffhauserland.ch. Pokud chcete poznat Švýcarsko víc, zjistěte si na MojeSvycarsko.com/sts, jestli by se vám nevyplatila jízdenka Swiss Travel Pass, se kterou máte v ceně vlaky, autobusy, lodě a MHD v 90 městech, ale i další bonusy. Případně si stáhněte aplikaci Swiss Travel Guide App, která vám usnadní plánování cest.

Foto: Petr Veselý

Vstup do zámku Laufen

Bohaté úlovky

Do zátoky pod zpěněnými vodami připlouvali také lososi, kteří se tu vytírali. Místní rybáři mívali bohaté úlovky a losos byl v té době paradoxně jídlem chudých. Dařilo se tu rovněž úhořům, kteří jako jediní dokázali vodopády překonat, protože se uměli pohybovat i po trávě a po kamenech na břehu. Rybám se tu daří dodnes, některé z nich najdete na jídelníčku zdejších restaurací.

Foto: Profimedia.cz

O tom, kolik vody místem proteče, rozhoduje nejen množství srážek, ale i tajícího sněhu v Alpách.

Přímo nad vodopády se vznáší jemná tříšť kapének vody. Řadě astmatiků se tu dobře dýchá. Spíš než kapénky to však způsobuje zvýšené množství lehkých záporných iontů, které se při nárazech uvolňují z molekul vody. To ví málo lidí.

Kolem vodopádů se vynořila řada projektů na výstavbu lodního tunelu, plavební komory, velké elektrárny apod. Většina z nich se nerealizovala, protože si místní lidé nepřáli, aby někdo vodopády poškodil. Pokud to bylo potřeba, uspořádali referenda a podpisové nebo protestní akce. Místní orgány to respektovaly a od projektů upustily.

Pět nejpůvabnějších švýcarských měst

Cestování

Cyklostezky i adrenalinový park

K vodopádům se dostanete autem, autobusem i vlakem (jedna ze stanic je přímo u nich). Míří k nim také řada cyklostezek a z nedalekého Schaffhausenu sem můžete zajet i lodí. Zajímavá je rovněž návštěva hradu Laufen, odkud máte jeden z hezkých výhledů na zdejší scenérie, ale můžete tu rovněž navštívit velmi dobrou restauraci.

Kuriózní je pohled na vodopády ze zipline v nedalekém adventure parku, kdy člověk sviští zavěšený vysoko ve vzduchu na ocelovém laně. V parku je navíc spousta dalších adrenalinových atrakcí.

Sladká zastávka ve švýcarském Lavinu

Cestování

Švýcarská vesnička, kde svišti dávají dobrou noc

Cestování

Stojí také za vidění

  • Smilestones je model Rýnských vodopádů a dalších švýcarských oblastí, kde najdete 23 000 miniaturních postaviček, více než 100 vláčků, z nichž zhruba třicet se pohybuje, a také auta, řeky, hory, hrady atd. Uvidíte tu i zajímavé scénky s vtipnými detaily. Expozice se nachází v Neuhausenu, přímo nad vodopády.
  • Kousek od ní stojí Rhyality Immersive Art Hall, kde běží zajímavá projekce o proměnách vodopádů v průběhu roku. Spoustu působivých záběrů doprovázejí zvukové efekty a hudba. Vedle přírody zachycují třeba i velkolepý letní ohňostroj.
  • V historickém centru nedalekého města Schaffhausen najdete řadu starých, krásně zachovalých domů s freskami a další výzdobou, ale i dost dalších atrakcí včetně koupaliště, vináren nebo útulných restaurací se zahrádkami.
  • O pár kilometrů dál leží ještě malebnější městečko Stein am Rhein s Čarodějnickou věží, s nejstarší dochovanou malbou na fasádě domu Weisser Adler (1525), ale i s lípou starou 400 let, pozůstatky římské pevnosti Tasgetium a s dalšími zajímavostmi.
  • Asi 15 km od vodopádů leží konec Bodamského jezera s jeho velice populární cyklostezkou, cestou se navíc projedete zajímavou krajinou s řadou vinařství.

Reklama

Související témata:
Rýnské vodopády
Bodamské jezero

Výběr článků

Načítám