Hlavní obsah

Umírající vesnička spěla k zániku. Švýcaři ji zachránili po italsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři desítky kilometrů dlouhé údolí Verzasca na jihu Švýcarska je jedním z těch zákoutí země helvétského kříže, která přitahují milovníky pěší turistiky jako magnet. Malebné vesnice ležící podél úzké silnice totiž svou krásou předbíhají jedna druhou. Vesnička Corippo je také krásná, ale v mnohém jiná. Při troše lenosti byste ji přitom při pěší túře mohli docela lehko minout.

Švýcarská vesnička CorippoVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Psal se konec roku 2017 a nejmenší švýcarská vesnička Corippo oznámila, že současná situace již není udržitelná. Víska spěla se svými 13 obyvateli a věkovým průměrem přes 75 let k zániku. Jediným občanem nedůchodového věku byl starosta, a i tomu bylo v té době přes 50 let.

Na samotném pokraji vylidnění již existovalo jediné řešení: udělat z Corippa jakýsi skanzen, který bude fungovat jako autentický hotelový komplex pro zvídavé turisty. Tedy zachránit ji konceptem Albergo Diffuso, kterým už Italové zachránili na čtyři desítky historických vesniček, jež spěly k zániku.

Přes sto let bez nového domu

První zmínka o vesnici Culipo, jak se Corippo dříve nazývalo, pochází už z roku 1224. Velká část domů ve vísce se datuje do 18. století, některé jsou ale ještě starší. Kuriozitou je, že nový dům nebyl ve vesnici postaven už více než sto let. I proto si zachovala svou autentičnost, což byl také jeden z důvodů, proč byla v roce 1975 zařazena na tamější chráněný seznam.

Nejvíce obyvatel tam žilo v roce 1850, tehdy populace Corippa dosáhla čísla 294. O sto let později však vesnici obývalo už jen 70 osob, a když se přesuneme do nedávné minulosti, v roce 2017 klesla na 13, o rok později na 12 a před koncem roku 2019 bylo číslo dokonce již jednociferné, devět. V roce 2020 bylo Corippo ještě s několika dalšími vesnicemi úředně začleněno pod obec Verzasca.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Švýcarská víska Corippo

Hotel fakticky vlastní nadace Fondazione Corippo 1975, která byla ustanovena v roce 1976 ve snaze zachránit vesnici ve své historické formě. Plán na otevření hotelu byl oznámen sice již před šesti lety, brány turistům otevřely místní domy však až v loňském roce. Domy spadající pod hotel jsou rozprostřené po celé vesnici, což je podle provozovatelů hotelu součást zdejší magie.

Jednotlivé pokoje nesou jména Luigino, Angiolina, Siro, Martino a mnohé další. Nazývají se podle obyvatel, kteří Corippo dříve obývali. I to je jeden z detailů, kterými se manažerský pár provozující hotel, Jeremy Gehring a Désirée Voitleová, snaží předat zcela autentický zážitek. Mezi další patří pak skutečně velmi lokální gastronomie, když Gehring vaří takřka výhradně ze surovin pocházejících z údolí Verzasca.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Malebná vesnička v kantonu Ticino už byla poslední roky téměř zcela vybydlená.

Ojedinělý hotel zatím sestává ze šesti budov, které disponují celkem 12 pokoji. V plánu je postupně přetvořit v hotelové zařízení další domy ve vesnici a tím je zachránit. O tom, zda to bude možné, rozhodnou však až turisté mírou svého zájmu.

Místo je to rozhodně unikátní a poměrně působivé, avšak přenocování v Corippu není žádná láce. Když hotel vznikal, plánovalo se, že pokoj na noc bude stát 100 až 150 švýcarských franků (CHF), tedy 2400-3600 Kč. Dnešní realita? Mimo sezonu sice seženete dvoulůžkový pokoj od 4500 Kč, v hlavní letní sezoně ale cena osciluje od 5500 Kč a protíná až hranici 7000 Kč.

Pokud však vaše peněženka nedisponuje švýcarským rozpočtem, nevěšte hlavu. Malebné údolí Verzasca totiž začíná jen pár kilometrů od města Locarno, odkud se tam snadno dostanete místní autobusovou linkou. Locarno, rozkládající se okolo známého Lago Maggiore, ukrývá i nějaká ta levnější ubytování a stravovací zařízení. Jako výchozí bod pro poznávání kantonu Ticino ho lze s klidným srdcem doporučit.

Jak do Švýcarska a jak se pohybovat po jeho území

Do Švýcarska se nejsnáze dostanete letecky. Pokud se po zemi nechcete pohybovat vlastním autem, je cesta letadlem nejefektivnější. Nejpraktičtější je let s aerolinkami Swiss do Curychu, který trvá pouze něco málo přes hodinku, na lince létají tři spoje denně.

Ideálním způsobem, jak i v rámci kratší dovolené vidět ve Švýcarsku co nejvíce, je pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky.

Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5870 korun, čtyřdenní vyjde na 7110 korun, osmidenní stojí 9840 korun a 15denní přijde na 10 854 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma v doprovodu alespoň jednoho rodiče, který je držitelem STP. Samostatně za ceny o třetinu levnější. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám