Hlavní obsah

Pět nejpůvabnějších švýcarských měst

Země helvétského kříže je oblíbenou luxusnější dovolenkovou destinací Čechů. Jednou z výhod je skutečnost, že abyste si užili překrásnou přírodu, nemusíte za ní na venkov. Můžete si vychutnávat veškeré zázemí a kulturní vyžití měst a přitom být coby kamenem dohodil od zdravého pohybu na čerstvém vzduchu. Ve kterých městech najdete to nejlepší z obojího?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Švýcarská města mají kouzlo.

Článek

Bern

Hlavní město že je v přírodě? Ano, ve Švýcarsku je to možné. Bern není typickou uspěchanou metropolí, kde ráno není možné prokličkovat bez dopravní zácpy a při procházce se vyhýbáte davům turistů. Působí útulně, zeleně a tak nějak mile.

Nejlepší způsob, jak aktivně začít den, je vydat se na výšlap do místní růžové zahrady, odkud máte překrásný výhled na město při východu slunce. Až se dostatečně pokocháte, stavte se při zpáteční cestě u medvědince, který se nachází vedle nejfotogeničtějšího mostu Nydeggbrücke.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bern

Medvěd je symbolem Bernu, narazíte na něj nejen v otevřeném příkopu s výhledem na řeku, ale také jako ústřední motiv četných kašen v historickém centru, kam pohodlně dojdete pěšky. Nachází se tam i místní orloj.

Komu by se zachtělo kultury, nesmí si nechat ujít centrum modernistického malíře Paula Kleeho, kam během čtvrthodinky dojede autobusem. V této části Bernu se už nachází slunečnicová pole, jabloně podél cest a četné zahrady. Křišťálově čistá voda v řece Aara protékající celým městem je v letních měsících oblíbená ke koupání a můžete si zde vyzkoušet i různé vodní sporty.

Bern, který má zhruba 133 tisíc obyvatel, leží víceméně ve střední části země a je hlavním městem stejnojmenného kantonu. Z Curychu, kam se létá nejčastěji, se do něj vlakem dostanete za necelou hodinu.

Lucern

Další kosmopolitní město plné muzeí a galerií, tentokrát nejen s řekou Reuss, ale i Lucernským jezerem. Zimní i letní zábava je tedy v rámci vodních ploch zaručena. Výhodou Lucernu je i dobře organizovaná doprava loděmi, která vás příjemně, vyhlídkovou formou přemístí za okolními zajímavostmi.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lucern

Ne snad, že by jich v samotném městě nebylo dost. Nejstarší krytý dřevěný most světa Kapellbrücke, Spreuerbrücke, most na jehož obrazech tančí mrtví, či působivý Lucernský lev. Procházka historickým centrem s četnými vyhlídkami a domy se zdobenými arkádami je sama o sobě též zážitkem.

Lucern je rovněž hlavním městem stejnojmenného kantonu. Obývá jej bezmála 82 000 lidí a od Curychu jej dělí pouhých 40 minut jízdy tím správným vlakem.

Scuol

Malebné městečko v údolí Engadin s tradiční architekturou, příjemnými lázněmi i nedalekým hradem, to vše obklopeno zelenými kopci, lesy plnými zvěře a horskými štíty. Divoká řeka, valící se hlubokým korytem nedaleko malebného kostelíku, který každou hodinu vyhrává stejnou melodii, nemůže ve Scuolu chybět.

V zimě si v okolí můžete zalyžovat a po zbytek roku obdivovat nedaleký národní park nebo se jen procházet malebným městečkem s muškáty v oknech, nakukovat do obchůdků s místními produkty či se nechat zlákat vůní tradiční horské kuchyně, linoucí se z místních restaurací.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Scuol je obklopený divokou přírodou.

Určitě si nenechte ujít zmíněné lázně. Ať už se naložíte do léčivé vody, z níž máte ve vnitřních i venkovních bazénech jako na dlani místní hory, nebo podlehnete kouzlu římsko-irského lázeňského rituálu. S veškerými starostmi všedního dne při něm odhodíte i plavky. Jde vskutku o relaxační zážitek nejsilnějšího kalibru.

Scuol najdete v kantonu Graubünden. Má jen něco přes pět tisíc obyvatel a z Curychu do něj vlakem dorazíte zhruba za tři hodiny.

Jak do Švýcarska a jak se pohybovat po jeho území

Do Švýcarska se nejsnáze dostanete letecky. Pokud se po zemi nechcete pohybovat vlastním autem, je cesta letadlem nejefektivnější. Nejpraktičtější je let s aerolinkami Swiss do Curychu, který trvá pouze něco málo přes hodinku, na lince létají tři spoje denně.

Ideálním způsobem, jak i v rámci kratší dovolené vidět ve Švýcarsku co nejvíce, je pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky.

Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5870 korun, čtyřdenní vyjde na 7110 korun, osmidenní stojí 9840 korun a 15denní přijde na 10 854 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma v doprovodu alespoň jednoho rodiče, který je držitelem STP. Samostatně za ceny o třetinu levnější. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Thun

Půlhodinku jízdy z Bernu je vzdáleno další město jako z pohlednice. Nemůže chybět řeka ani jezero, ale tentokrát se na pozadí Bernských Alp skví ještě hrad ze 12. století. Prostě pohádkové panorama.

Thun je jedenáctým největším městem Švýcarska, takže lišky tu dobrou noc přímo nedávají, přesto nejde o tradičně přeplněnou metropoli. Můžete obdivovat historické centrum, usrkávat aperitiv na jezerní promenádě nebo se vrhnout na vodní sporty. Ti zkušenější si tu můžou i zasurfovat přímo pod historickým dřevěným mostem zdobeným pestrými květy. Thunské jezero je pak oblíbeným místem pro plavce a milovníky slunění.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Thun

Výhodou Thunu je skutečnost, že výletní lodě z něj vyrážejí i v zimě. A zimní návštěva muzeí či procházka se svařákem v ruce je prý stejně zábavná jako letní vodní hrátky či hudební festival pod otevřeným nebem.

Thun se nachází v kantonu Bern a má přes 40 000 byvatel. S Curychem jej od sebe dělí zhruba hodina a půl vlakem.

Ascona

Nejníže položené město Švýcarska vábí především promenádou s pestrobarevnými domy shlížejícími na jezero Maggiore. To určuje celkový ráz oblasti a opět nabízí četné vodní aktivity včetně výletů na nedaleké ostrovy. Za zmínku stojí jak místní kostely a muzea, tak především Monte Verità. Bývalé sídlo alternativní komunity, vyznávající nudismus, vegetariánství a inklinující k umění, je dnes hotelem s velmi zajímavou historií.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ascona

V oblasti jsou též četné sady. Plodinám se zde celkově dobře daří díky velmi mírnému klimatu. Přidejte k tomu kuchyni ovlivněnou nedalekou Itálií a úžasnou řemeslnou zmrzlinu a snad už ani není třeba dodávat víc. Snad jen že na konci července zde bývá rušno kvůli tradičnímu jazzovému festivalu. Takže pokud se vám nechce jezdit až do amerického města New Orleans, vyrazte do Ascony.

Ascona leží v kantonu Ticino a má přes 5500 obyvatel. Od Curychu je vzdálená bezmála tři hodiny jízdy vlakem.

Anketa

My už svého oblíbence máme, které z měst nejvíc láká vás?
Bern
14,1 %
Lucern
48,2 %
Scuol
18,6 %
Ascona
7,3 %
Thun
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2022 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Švýcarska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám