Hlavní obsah

Švýcarská vesnička, kde svišti dávají dobrou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vnà jste nejspíš nikdy neslyšeli. Pokud jste ale někdy zavítali do půvabné oblasti Dolního Engadinu, nejspíš jste jej zdáli zahlédli. Sluncem políbená vesnice s pouhými šedesáti obyvateli se tyčí nad malebným údolím a je dokonalou oázou klidu vyhledávanou milovníky přírody a horských túr.

Švýcarská vesnička Vnà dýchá klidemVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

 
Článek

Z hlavního města Dolního Engadinu, Scuolu, se do Vnà dostanete typickým žlutým poštovním autobusem. Ten vás napřed popoveze do nedaleké vesnice Ramosch a odtamtud pak menší autobus stoupá deset minut do 1630 metrů nad mořem, kde leží Vnà. Což je pro srovnání o 27 metrů výš než Sněžka.

Vesnička se často koupe v mracích, což potěší zejména fotografy. Když ji budete procházet z jednoho konce na druhý, potkáte nejspíš víc krav než lidí. Jedná se tak o dokonalý únik od stresu moderního světa. Dostatečně soukromý pro odpočinek a čištění hlavy na zdravém horském vzduchu a zároveň s dobře dostupným komfortem města do půl hodiny cesty hromadnou dopravou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vnà je ideální pro milovníky klidu a přírody.

Sýr v každou denní i noční dobu

Místní se zabývají především zemědělstvím. U autobusové zastávky stojí malá samoobslužná lednice, kde si můžete vybrat a zaplatit zdejší výborný sýr. Biokvalita v oblasti není luxusem, ale spíše samozřejmostí.

Jak do Švýcarska a jak se pohybovat po jeho území

Do Švýcarska se nejsnáze dostanete letecky. Pokud se po zemi nechcete pohybovat vlastním autem, je cesta letadlem nejefektivnější. Nejpraktičtější je let s aerolinkami Swiss do Curychu, který trvá pouze něco málo přes hodinku, na lince létají tři spoje denně.

Ideálním způsobem, jak i v rámci kratší dovolené vidět ve Švýcarsku co nejvíce, je pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky.

Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5870 korun, čtyřdenní vyjde na 7110 korun, osmidenní stojí 9840 korun a 15denní přijde na 10 854 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma v doprovodu alespoň jednoho rodiče, který je držitelem STP. Samostatně za ceny o třetinu levnější. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Najdete tu penzion s restaurací, který je situován v autentickém engadinském domě. Tyto zdobné usedlosti jsou stovky let staré a původně sloužily jako farmářské domy, v nichž bydleli jak lidé, tak dobytek.

Důraz na krásu

Engadin je slunným údolím, jakousi zemí zaslíbenou, kde byl odedávna kladen důraz nejen na funkčnost, ale též na krásu. A procházka zdejšími vesnicemi připomíná trasu naklizeným živým skanzenem.

Kdo by si chtěl vesnici nejen prohlédnout, ale dozvědět se více o její historii, architektuře a zdejším životě, může se zúčastnit komentované prohlídky. Ta se do konce letošního roku koná každou středu ve čtyři hodiny odpoledne a průvodcem je zdejší učitel Mario Oswald. Cena pro dospělého je v přepočtu zhruba 380 korun, pro dítě 130 a registrace se provádí přes internet.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vše má být nejen funkční, ale i zdobné.

Na bázi předchozí domluvy je otevřené i místní muzeum s několika sty exponáty typických předmětů z vesnice napříč historií.

Co se týče zdejších produktů, vyjma sýra se můžete zastavit ve Willi's Werkstatt. Najdete tam především ručně vyráběné dřevěné hračky a dekorace. A kdo by toužil po opravdu speciální vzpomínce na vesnici, může si nechat něco ušít u Gaby Famosové. Ta se s manželem Jonem ve Vnà stará o stádo 200 ovcí, z jejichž vlny vyrábí klobouky a oblečení na míru. Jen musíte počítat s delší dodací lhůtou. Od chvíle, kdy vám vezme míry, zhruba dva měsíce. Její vymazlené ručně šité kusy vás prý ale zaručeně přežijí.

Vnà dějištěm fiktivního zločinu

Vnà se objevilo i v televizi. Ve vesnici se točily dva díly populárního německého seriálu Kriminálka Curych. Ty jsou součástí třetí série. Vesnice zde nevystupuje pod vlastním jménem, ale typické kulisy engadinských domů jsou dobře poznatelné. Zajímavostí je, že scény z Curychu se pro seriál zase natáčely v Praze.

Královna hor se pyšní nejstarší evropskou zubačkou

Cestování

Umírající vesnička spěla k zániku. Švýcaři ji zachránili po italsku

Cestování

Strašidelný hotel

Nejoblíbenější kratochvílí turistů jsou ale horské túry z vesnice. Vyhledávanou je trasa do farmářské usedlosti Zuort a odtamtud přes několik visutých mostů k secesnímu hotelu Val Sinestra, postavenému v roce 1912 jako lázeňský. Ten je stále v provozu a provází jej strašidelná pověst.

Minerální prameny zdejší oblasti byly na počátku 20. století velmi oblíbené pro své léčebné účinky. Lidé se sjížděli z celého světa s různými neduhy. Ve Val Sinestra se specializovali na léčbu tuberkulózy a jeden z pacientů, Belgičan, který se tam léčil v roce 1927, má dodnes strašit v hotelových chodbách.

Hotel mělo několikrát navštívit médium, které prý s duchem navázalo spojení. Duch, kterému místní říkají Hermann, byl prý zamilovaný do jedné z členek personálu. Ta si mu měla stěžovat, že se k ní v práci nechovají dobře. Médium mělo vyrozumět, že dokud budou v hotelu slušně jednat se svými zaměstnanci, bude se dobře chovat i duch.

Bohatá fauna

A teď zpátky nohama na zem, doslova. Při zdejších túrách můžete zahlédnout typickou divokou zvířenu oblasti, zejména jeleny, kamzíky, kozorožce a nejtypičtější sviště. Dále pak lišky a vzácně i vlky, ty ale především v nedalekém národním parku. V údolí také sídlí několik desítek orlů a z větších ptáků nechybějí ani supi.

Ve Vnà a jeho okolí se každopádně je na co dívat. A nesmíme zapomenout na další vyhledávanou aktivitu, sladké nicnedělání v kouzelných kulisách. Sedět v křesle, popíjet aperitiv, číst oblíbenou knihu a shlížet do údolí má přece též něco do sebe.

KVÍZ: Je jednou z nejkrásnějších zemí Evropy, znáte jej dobře?

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Švýcarska

Reklama

Výběr článků

Načítám