Hlavní obsah

Oběd na vrcholu mrakodrapu. Odvážní zájemci mohou v New Yorku přetvořit ikonickou fotografii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jedna z nejznámějších fotografií v historii; jedenáct dělníků obědvá na ocelovém nosníku vysoko nad ulicemi New Yorku. Odvážní zájemci mohou nyní na nové atrakci ikonický snímek, který vznikl při stavbě Rockefellerova centra, přetvořit, a to bezpečně zajištěni, aby nedošli k újmě. Lístky na adrenalinový zážitek stojí 34 dolarů na osobu (zhruba 760 korun).

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap 30 Rockefeller Plaza je dějištěm nové adrenalinové atrakce.

Článek

Atrakce, která je v Rockefellerově centru přístupná až do konce ledna, se jmenuje The Beam, tedy nosník. Návštěvníci mají šanci nechat se vynést tři a půl metru nad vyhlídkovou plošinu mrakodrapu, zatímco si budou hovět na kopii původního nosníku a kochat se newyorským panoramatem i závratnou výškou. Samozřejmě si odnesou i to hlavní: fotografii.

První návrh na zrealizování této netradiční atrakce padl podle Daily Mailu už v roce 2021. „Těšíme se na to, že odvyprávíme příběh Rockefellerova centra způsobem, který zdůrazní, jaký má význam,“ uvedla výkonná šéfka společnosti Tishman Speyer Properties EB Kellyová.

Foto: Profimedia.cz

Oběd na vrcholu mrakodrapu patří mezi nejznámější fotografie 20. století.

Doplnila, že mrakodrap 30 Rockefeller Plaza symbolizuje jakýsi maják a je významnou památkou. Jeho věk se také blíží takřka stovce – slavná fotografie Oběd na vrcholu mrakodrapu tady vznikla před 91 lety.

Vyplatí se to, tvrdí návštěvnice

Atrakce se oficiálně otevřela prvního prosince, na sociálních sítích vyvolává mezi mnohými uživateli naprostý děs. „Ne, můj strach z výšek o sobě dal vědět jen při koukání na tuhle fotku,“ napsal jeden z komentujících. „Ani náhodou. Při mém štěstí se by nosník rozbil a vyklopil by mě,“ napsal další.

Přesto se na atrakci už mnozí odvážili, vyžadovalo to však odhodlání. „Ta představa, že to kdysi postavili bez jakéhokoli zajištění, je neskutečná. Museli mít neskutečnou odvahu,“ uvedla pro server New York Post Kim Brooksová.

„Měla jsem trochu strach, ale jsem vážně ráda, že jsem do toho šla,“ uvedla po zážitku Londýňanka Penny Baldocková, která prý celou dobu silně tiskla ruku svojí partnerce Lynne, jež byla mnohem více uvolněná. „Doporučila bych to všem, i těm, co se bojí výšek,“ dodala Britka s tím, že čelit strachu se vyplatí.

Nutno podotknout, že atrakce neopustí prostory vyhlídkové plošiny, lidé tudíž nevisí ve vzduchu. Podle fotografií nosník pouze vyjede vzhůru a otočí se, aby návštěvníci spatřili newyorské panorama z nové perspektivy.

KVÍZ: Přezdívá se mu hlavní město světa. Co o něm víte?

Cestování

Špína i bezdomovci. New York má do romantické pohádky daleko, říká Češka žijící na Manhattanu

Slepá mapa

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Ameriky

Reklama

Výběr článků

Načítám